Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A vakcina megjelenése biztató, de idő ameddig meglesz az átoltottság, és újabb kedvezőtlen fordulatok sem kizárhatók - mondta Christine Lagarde, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke a kormányzótanács januári kamatdöntésének ismertetésekor.

A kormányzótanács az alábbiakról döntött januári ülésén:

  • Változatlanul marad az irányadó refinanszírozási műveletek 0,00 százalékos kamatlába, valamint az aktív oldali és a betéti rendelkezésre állás kamatlábának 0,25 százalékos, illetve -0,50 százalékos szintje. A kormányzótanács arra számít, hogy az EKB irányadó kamatai a jelenlegi vagy alacsonyabb szinteken maradnak egészen addig, ameddig a tanács nem tapasztalja, hogy az előrejelzési időszakban az inflációs kilátások határozottan megközelítik a 2 százalékhoz megfelelően közeli, de az alatti szintet.
  • Az EKB folytatja a pandémiás veszélyhelyzeti vásárlási program (PEPP) alatti tranzakcióit az 1850 milliárd eurós keretösszeg erejéig. A kormányzótanács legalább 2022 márciusának végéig folytatja a PEPP alatti nettó eszközvásárlást, de addig mindenképp, amíg úgy nem ítéli, hogy a koronavírus válságszakasza véget ért. Nem aggasztja az EKB-t ha nem használják ki a teljes keretet, azonban nagyobb igény esetén készek a bővítésre is.
  • Tovább folynak az eszközvásárlási program (APP) keretében végzett nettó vásárlások havi 20 milliárd eurós ütemben.
  • A kormányzótanács továbbra is bőséges likviditást biztosít a refinanszírozási műveletein keresztül. Konkrétan a célzott, hosszabb lejáratú refinanszírozási műveletek harmadik sorozata (TLTRO-III) továbbra is fontos finanszírozási forrás a bankok számára, mivel támogatja a vállalatokhoz és a háztartásokhoz irányuló banki hitelnyújtást.

Lagarde szerint indokolt, hogy a jegybank megerősítette a támogató politikáját, mivel a lassuló növekedés mellett az infláció is elmarad a céltól, és a tavalyi negyedik negyedévben az eurozóna pénzügyi rendszerében szűkülésnek indult likviditás.

A monetáris támasz mellé szükség van a költségvetési támogatásra is, lévén visszafogott a vállalati és a háztartási kereslet. De a költségvetési lépéseknek célzottnak és ideiglenesnek kell lennie. Ezzel együtt az EKB szorgalmazza, hogy az Európai Unió NextGenerationEU csomagját minél hamarabb aktiválják, és ezzel is minél célzottabban segítsék a tagállamok gazdaságait.

Lagarde külön kitért arra, hogy az EKB nagyon éberen figyeli az euró árfolyamot, amit a piac általában is egy komoly korlátként fog fel, lévén az európai közös pénz erősödése a dollárral szemben visszafogja a versenyképességet.

Kérdésekre válaszolva Lagarde többször hangsúlyozta, hogy az EKB kész a teljes eszköztárával rugalmasan lépni, amennyiben erre a körülmények miatt szükség lenne.

Semmi sincs kizárva

-mondta Lagarde.