Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Európai Parlament és a tagállamok kormányait tömörítő tanács képviselői által tető alá hozott előzetes egyezség értelmében az ELA feladata főleg az lesz, hogy tájékoztatást nyújtson álláslehetőségekkel, letelepedéssel, munkavégzéssel kapcsolatban, közvetítsen a több országot érintő jogvitákban, valamint támogassa a tagállami hatóságok közötti együttműködést, a fellépést a szociális és munkaügyi szabályokkal való visszaélések ellen, segítse az EU-n belüli méltányos munkaerő-mobilitást.

A hatóság támogatni fogja a foglalkoztatási szolgálatok uniós hálózatának (EURES-hálózat) munkáját, illetve átveszi a be nem jelentett munkavégzés felszámolására irányuló együttműködés erősítését célzó európai platform tevékenységeit.

Feladatai kiterjednek továbbá a munkaerő-mobilitásra és a munkavállalók kiküldetésére vonatkozó szabályokra, a szociális biztonsági rendszerek koordinációjára, a közúti fuvarozási ágazatra vonatkozó egyedi jogszabályokra is.

Létrehozása nem teremt új hatásköröket EU-s szinten. A munkaügyi és szociális biztonsági szabályok érvényesítése továbbra is teljes mértékben tagországi hatáskör marad.

A szervezet éves költségvetése körülbelül 50 millió eurót fog kitenni. Személyzete nagyjából 140 főből áll majd, akik közül 60 szakértőt a tagállamok delegálnak.

Az Európai Bizottság üdvözölte a megállapodást, amelyet kulcsfontosságú lépésnek nevezett a "szociálisabb és méltányosabb Európa" megteremtése felé.

Marianne Thyssen foglalkoztatásért és szociális ügyekért felelős uniós biztos kiemelte, hogy a szervezet kettős célt szolgál: egyrészt segíti a nemzeti hatóságok munkáját a csalás és a visszaélések elleni küzdelem terén, másrészt megkönnyíti a mobilitást a polgárok számára.

Jelenleg mintegy 17 millió európai állampolgár él vagy dolgozik másik tagállamban, kétszer annyi, mint tíz évvel ezelőtt.

A hatóság létrehozását 2017 szeptemberében javasolta Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, akinek reményei szerint a szervezet még idén megkezdheti a működését.

Az előzetes megállapodást még hivatalosan is meg kell erősíteniük az uniós társjogalkotó szerveknek, ez várhatóan a következő néhány hónapban megtörténik.