Kell-e a Fidesz vagy sem? - itt a prognózis

Az európai parlamenti választás legfrissebb mandátumbecslése szerint az Európai Néppárt, a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért pártcsaládok a Fidesz prognosztizált képviselőszáma nélkül is bő többségben lesznek a szavazás után.
Komócsin Sándor, 2019. március 26. kedd, 09:43
Fotó: AFP

Az Európai Unió polgárai május 23. és 26. között választják meg az Európai Parlament (EP) új tagjait. A szavazók nemzeti pártjaik jelöltjei közül választanak, ám ezek a pártok részesei lehetnek nagyobb európai pártcsaládoknak, amelyek egységes képviselőcsoportokkal vesznek részt az EP tevékenységében. A Fidesz az Európai Néppárt (EPP) felfüggesztett tagja, és a megfigyelők azt találgatják, vajon a magyar kormánypártnak és a pártcsaládnak szüksége lesz-e egymásra a szavazás után.

Ez vélhetően attól függ, hogy az EPP, illetve a Fidesz hány képviselőt tud küldeni az EP-be - derül ki a Financial Times friss mandátumbecsléséből, amely a PollofPolls.eu adataira, illetve négy osztrák, francia és olasz felmérésre támaszkodik. A jelenlegi parlamentben a Néppárt és a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D) együtt 406 képviselővel többséget alkot, így a legtöbb ügyben közös fellépésükkel el tudják dönteni a parlament álláspontját. A friss mandátumbecslés szerint továbbra is ez a két pártcsalád lesz az EP két legnagyobb pártja, de többségük annak ellenére elkopik, hogy az összes mandátum száma az Egyesült Királyság kilépése miatt 751-ről 705-re csökken.

Nem annyival lesz kevesebb

A visszaesés azonban nem látszik katasztrofálisnak. Az EPP 217 mandátum helyett 176-ra számíthat, az S&D 189 helyett 136-ra. Ugyanakkor a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért (ALDE) pártcsalád 68-ról 97-re növelheti képviselői számát. Hárman együtt ezzel 58 százalékos többségben lehetnek. A becslés szerint a Fidesz a 21 magyar mandátumból a jelenlegi 12 helyett 13 fog szerezni (a függetlenek és az S&D 4-4 képviselői helyre számíthat, az előbbi a Jobbikot fedi, az utóbbi az MSZP-Párbeszédet és a DK-t). Ha a magyar kormánypárt távozna az EPP-ből, akkor ennek nyomán az EPP-S&D-ALDE trió még mindig 56 százalékos többségben lenne.

Ellenzék?

Az euroszkeptikus pártok pártcsaládjai részben jobban, részben rosszabbul járhatnak az öt évvel ezelőttinél. A Nemzetek és Szabadság Európája (ENF) képviselőcsoportja - ide tartozik a Francia Nemzeti Gyűlés, illetve a holland és az osztrák Szabadságpárt - 37-ről 62-re növelheti mandátumai számát. Az Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR) csoportja viszont a távozó britek miatt 74 fősről 59-re zsugorodhat.

Ez a pártcsalád foglalja magában a lengyel kormánypártot, a Jog és Igazságosságot és a német Alternatíva Németországnak (AfD) párt egyes lázadó képviselőit is, ám jövője a brit falkavezér kilépése miatt bizonytalan. Ugyanakkor sok szakértő szerint egy a Néppártból távozó Fidesz vagy az ENF vagy az ECR valamelyikében találhatna új pártcsaládot magának.

Még egy euroszkeptikus csapat

A harmadik masszív euroszkeptikus csoportot a Szabadság és Közvetlen Demokrácia Európája (EFDD) képviselői alkotják. Itt található hivatalosan az AfD, illetve az olasz radikális baloldali Öt Csillag mozgalom. A mandátumbecslés szerint képviselőik száma 45-ről 31-re zsugorodhat. Rajtuk kívül további két nagyobb csoport vehet részt az EP játszmáiban. Az egyik a Zöldek/Európai Szabad Szövetség, amely 51 fősről 46 fősre zsugorodhat, illetve az Egységes Európai Baloldal/Északi Zöld Baloldal, amely 52 helyett 51 mandátumra számíthat.

Az ENF és az ECR együtt 17 százalékos részesedéssel bírhat az új EP-ben a jelenlegi becslés szerint, ha ehhez hozzávesszük még a szintén euroszkeptikus EFDD mandátumait is akkor 21 százalékot kapunk. A képet árnyalhatja, hogy a 2014 európai parlamenti választáson nem szerepelt pártok 37 képviselőt küldhetnek az új EP-be, akik csatlakozhatnak valamelyik pártcsaládhoz. A mandátumbecslés azzal számol, hogy a függetlenek száma 18-ról tízre zsugorodik.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

atombandi, 2019.03.27 15:21

@Panzerkraftwagen_Drei:
Te eltel 100* jobban, ezt ne vetitsd ki a teljes nepessegre. Amikor nem szamitott a szakertelem csak a parthoz valo huseg. Nem csodalom, hogy ebben a vilagban nem talalod a helyed, az isten is fideszesnek teremtett teged, de egyben rasszista is vagy, mert a focigany jelenletet nem birod feldolgozni magadban. Ez nem baj, de igy aztan egyedul vergodsz, mint egy partra vetett hal es jobb hijjan visszasirod a kommunizmust. O1G
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

OV, 2019.03.26 14:58

Kedves orwelli Fidesz és elmebeteg n@ci vezér hívők!
Azért érdekes dolog ez a KÖVETKEZETLENSÉG!
Ugyanis Orbán gyerek (a n@ci feje) azt nyáladzotta, hogy a Néppárt elveszítette alapítási gyökereit, a német Helmut Khol által lefektetett értékeket, kvázi elfordult azoktól.!
Na most akkor hogy van ez?
Csak az elmebeteg Vezérünk váltogathatja hitét-és meggyőződését?
Mint Önök is TUDJÁK (MERT TUDJÁK), Orbán Viktor a megrögzött SZÉLSŐ-BALOLDALI és SZÉLSŐ-LIBERÁLIS, vallásellenes gyerekből lett Teréz anyai szűzkeresztény és konzervatív csávó?
Bár Orbán ELISMERI, hogy eddigi életében kétszer (azaz kétszer) volt templomban: 1. A Mátyás-templom felújításának ünnepélyes átadásán, 2: lánya esküvőjén! De hát ha ez Önöknek a kereszténység, ám legyen! :))
Kíváncsi vagyok az Önök gyerekeinek/unokáinak is ezt tanítja a hittantanár, hogy ez a kereszténység? :)))))
Hogy gondolták ez Önök?
Azért valami következetességet mutathatnának már!

De más:
Mint tudják Orbán Viktoruk az EU píínzek nélkül megd@glene, t(mert életébe nem dolgozott a gyerek-nem is tanították meg neki szülei mi az a munka), tehát próbál majd továbbra is Pávatáncot lejteni(=politikai értelemben)
Önöknek eljátssza a nagy n@ci gyereket, az EU tanácsaiban meg négykézlábra ereszkedve könyörög píínzért!
Ez van!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Panzerkraftwagen_Drei, 2019.03.26 14:46

@europeer: 100-szor jobban éltünk a szocializmusban, a migránsok meg buzifölvonulások nélkül is. Azaz, megcsókolhatod az oroszok s..gét a többi rászedett birkával együtt.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2019.03.26 14:34

@lauda: "Moszkva nem akart idegen népességet betelepíteni "
Ja. :-)) kik voltak itt 40 évig? És mennyien? Mint az oroszok, annyian.
orbán mennyit telepített be? Olvasod a híreket? Azerieket is fog idetelepíteni orbán, hogy olcsó maradjon a magyar munkaerő.
Na, erről regélj valamit.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MLB2018, 2019.03.26 14:31

@Papuska54: A DC Leaks jóvoltából kiszivárogtatott dokumentumokból már be is tudjuk azonosítani ki az a 35 libsi néppárti képviselő aki schwartz megbízható embere, azaz kiket vettek meg kilóra:
ADAKTUSSON Lars (Svédország)
ALLIOT-MARIE Michèle (Franciaország)
BROK Elmar (Németország): korábban már ő is "követelte" a Fidesz kizárását a tájékoztató plakátkampány miatt.
BUDA Daniel (Románia)
CADEC Alain (Franciaország)
COMODINI CACHIA Therese (Málta)
CORAZZA BILDT Anna Maria (Svédország): korábban a Politico hasábjain követelte, hogy a Fideszt távolítsák el az Európai Néppártból olyan kijelentésekre hivatkozva, amelyeket valójában ő adott a magyar miniszterelnök szájába.
DÍAZ DE MERA GARCÍA CONSUEGRA Agustín (Spanyolország)
ENGEL Frank (Luxemburg): többször felszólalt már a Soros-egyetem ügyében, és olyannyira "jobboldali", hogy Gyurcsány pártjához, a Demokratikus Koalíció konferenciájára jár előadni.
ESTARÀS FERRAGUT Rosa (Spanyolország)
FISAS AYXELA Santiago (Spanyolország)
FJELLNER Christofer (Svédország)
GABRIEL Mariya (Bulgária)
GRZYB Andrzej (Lengyelország)
HAYES Brian (Írország)
HÖKMARK Gunnar (Svédország)
JAZ£OWIECKA Danuta (Lengyelország)
KELLY Séan (Írország)
KOVATCHEV Andrey (Bulgára)
KOZ£OWSKA-RAJEWICZ Agnieszka (Lengyelország)
LAMASSOURE Alain (Franciaország)
MACOVEI Monica (Románia): szintén többször kikelt már a kormány politikája ellen, és többek közt a Soros-Sargentini-jelentést is megszavazta.
McGUINNESS Mairead (Írország)
METSOLA Roberta (Málta): ő is Magyarország ellen szólalt fel a Sargentini-jelentés vitáján.
MORIN-CHARTIER Elisabeth (Franciaország)
PIETIKÄINEN Sirpa (Finnország)
PREDA Cristian Dan (Románia)
ROLIN Claude (Belgium)
SARVAMAA Petri (Finnország)
THEOCHAROUS Eleni (Ciprus)
THUN UND HOHENSTEIN Róza Grafin von (Lengyelország): február elején azt mondta, hogy "mindent megteszek, hogy a Fidesz és Orbán repüljön a néppártból."
VÃLEAN Adina-Ioana (Románia)
van NISTELROOIJ Lambert (Hollandia)
VIRKKUNEN Henna (Finnország)
WEBER Renate (Románia)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html