Rövidesen gazdasági tervet mutatunk be a fehérorosz nemzet, a fehérorosz állam számára, melynek célja annak demonstrálása, hogy Európa nyitott Fehéroroszország iránt - jelentette ki Morawiecki a Cihanouszkajával közös sajtóértekezleten. A terv részleteire a kormányfő nem tért ki.

Lengyelország nyitott az összes rászoruló fehérorosz állampolgár irányába. A nyáron elindított, Szolidárisak vagyunk Fehéroroszországgal nevű kormányprogram keretében segítik az üldözötteket és a "demokratikus, szabad, szuverén Fehéroroszországért" küzdő csoportokat. Valódi segítséget akarunk nemzetközi szinten, valódi anyagi segítséget az üldözöttek számára - hangsúlyozta Morawiecki. Minden, a fehéroroszországi tiltakozások során megsérült személy segítséget kaphat Lengyelországban, sokan már ottani orvosi kezelésben részesülnek.

Cihanouszkaja nyilatkozatában a fehérorosz hatósági erőszakról beszélt, a nemzete számára Aljakszandr Lukasenka elnök már nem bír legitimitással, nem fogadhatják el őt vezetőként. A társadalmon "egy új és igazságos választás segítene". Az új elnök nyitott politikát fog folytatni az összes szomszéd ország irányában - mondta az ellenzéki politikus.

Cihanouszkaja reményét fejezte ki, hogy új választás után Fehéroroszország jó kapcsolatokat ápol majd Lengyelországgal, Varsó pedig támogatni fogja Minszket erkölcsileg, valamint pénzügyileg is, hiszen Fehéroroszország, mint mondta, "gazdaságilag a szakadék szélén áll".

Lengyelországban több mint 40 ezer fős, saját szervezetekkel rendelkező fehérorosz kisebbség él.

Cihanouszkaja és Morawiecki szerda délelőtt a Varsói Egyetemre is ellátogatott, ahol a fehérorosz politikus előadást tartott, melyben történelmi jelentőségűnek nevezte hazája jelenlegi ellenzéki mozgalmát - írta az MTI.

Cihanouszkaja részt vett a délnyugat-lengyelországi Karpaczban a 30. Nemzetközi Gazdasági Fórum két pódiumbeszélgetésén. Az egyiken hangsúlyozta: a fehéroroszországi történések kizárólag belső ügyet jelentenek, és kérte, hogy minden ország tartsa tiszteletben Fehéroroszország szuverenitását. Nem zárta ki, hogy az ellenzék a jövőben más országoktól kér közvetítést "a hatóságokkal folytatott tárgyalásban". Országa szuverenitásának tiszteletben tartását Cihanouszkaja annak kapcsán is szorgalmazta, hogy Lukasenka hétfőn Moszkvába készül.

A fehéroroszországi tüntetések "nem Oroszországról, nem Európáról szólnak, hanem arról, hogy a fehéroroszok dönthessenek arról, milyen országban akarnak élni". Annak kapcsán, hogy Lukasenkának hivatali ideje november 5-én lejár, Cihanouszkaja megjegyezte: minden országnak meg kellene fontolnia, ezt követően hogyan viszonyul a jelenlegi - mint fogalmazott - "úgynevezett" elnökhöz.