Unió szintű tesztelési, oltási program jöhet, csütörtökön már tárgyalják a javaslatot

Az Európai Tanács elnöke, Charles Michel rendkívüli csúcstalálkozóra hívta az uniós tagállamok vezetőit, hogy közösen lépjenek fel a járványkezelésében. Tárgyalják a tesztelés összehangolását, valamint az EU-s vakcinaprogram jövőbeni lebonyolítását.
Szabó Dániel, 2020. október 28. szerda, 20:42
Fotó: Getty Images

A fertőzöttek száma jóval meghaladja a hatmillió főt az EU-ban, hozzávéve az Egyesült Királyság, Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc számait is a Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ adatai szerint. A betegség áldozatainak száma már 210 ezer fölött jár a régióban - írja a Szabadeurópa.hu, amely kitér rá, hogy Charles Michel szerint csak összehangolt erőfeszítéssel lehet hatékonyan fellépni a vírus ellen, másként megismétlődik az, ami tavasszal történt, hogy a nem egyeztetett lépések miatt végül minden tagország rosszabbul járt.

A politikus csütörtökre rendkívüli csúcstalálkozóra hívta a járvány miatt a tagállamok vezetőit. Az elnök szerint a tagországoknak fel kell készülniük a logisztikai kihívásokra is, amelyek hátráltathatják a vírus elleni védőoltás elosztását, ha majd elkészül a vakcina, ennek időpontját Michel a jövő év elejére teszi. Valamint kezdeményezi azt is, hogy ahogy az áruk mozgásánál megegyeztek a tagállamok a közös sztenderdekben, úgy hangolják össze az új koronavírustesztek és a kontaktkövetési rendszerek engedélyezését, hogy meg tudják állítani a járvány terjedését.

"Ha a saját tesztelési stratégiájukhoz ragaszkodnak anélkül, hogy európai szinten koordinálnák azt és kölcsönösen elfogadnák a tesztek eredményeit, ismét a régi csaták közepén találhatják magukat" - vélekedett Michel a helyzetről.

"A jelenlegi tudásunk szerint az év végére, vagy a jövő év elejére 3-4 potenciális vakcina lesz elérhető" - mondta Charles Michel, aki szerint az oltási programokat is össze kell hangolni, hogy kezelhető legyen a járvány.

HOZZÁSZÓLÁSOK