ET-csúcs: más uniós vezetők is gyorsítanák a vakcinák engedélyeztetését

Megkezdődött csütörtök délután az Európai Unió tagállamai vezetőinek videókonferenciája, melynek középpontjában a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedések koordinálása, valamint a beoltás felgyorsításának szükségessége áll - írja az MTI, amely szerint Orbán Viktor miniszterelnök is azt az álláspontot képviselte, hogy gyorsítani kell a vakcinák engedélyezését.
Szabó Dániel, 2021. január 21. csütörtök, 20:14
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda

A tanácskozáson többek között arról egyeztetnek csütörtök este, hogy az Európai Bizottság által lekötött oltóanyagok széles körű bevezetéséről, valamint a vírus terjedésének visszaszorítását célzó eszközök alkalmazásáról.

Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke arról számolt be, hogy több uniós tagország panaszkodik az oltóanyag-ellátás akadozására. Tehát az EU-csúcson Orbán Viktor nem volt egyedül, amikor azt az álláspontot képviselte, hogy fel kell gyorsítani az európai emberek beoltását biztonságos, hatékony, engedélyezett vakcinákkal.

Magyarország emiatt saját útra lépett és elkezdte a brit AstraZeneca és az orosz Szputnyik-V vakcina magyarországi felhasználásának vészhelyzeti engedélyeztetését. Havasi pedig azt is közölte, hogy biztatóan haladnak a tárgyalások és a hatósági vizsgálatok a kínai oltóanyag beszerzése ügyében is. "Csak a biztonságos és hatékony vakcinák tömeges alkalmazásával kerülhet sor a járvány miatti korlátozások feloldására belátható időn belül" - mondta a sajtófőnök az online uniós csúcstalálkozó megkezdése után.

Információk szerint elhúzódó vita várható arról, hogy egyes tagállamok a nem feltétlenül szükséges országok közötti utazások szigorú korlátozásának, vagy akár tiltásának uniós szintű bevezetését javasolják. Több tagállam, valamint az Európai Bizottság azonban a polgárok szabad mozgásának fenntartása mellett érvelnek majd.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az uniós tagállamok vezetőinek hétfőn küldött meghívólevelében a legsürgetőbb kérdések között az oltási kampányok folytatását említette. Utalt arra, hogy az oltások felgyorsításának elsődlegesnek kell lennie az egész unióban. Tájékoztatása szerint a tagállami vezetők megvitatják majd a beoltást igazoló oltási könyv közös bevezetésének lehetőségét, és azt, hogy mely esetekben és körülmények között lehetne használni a vakcinaútlevélnek is nevezett igazolást.

Az Európai Tanács legutóbbi, decemberi ülésén a vezetők fontosnak nevezték a vakcinák időben történő bevezetését és elosztását annak érdekében, hogy az oltóanyagok időben és koordinált módon váljanak elérhetővé az Európai Unió egészében.

A koronavírus elleni oltás december 27-én kezdődött meg az EU egészében. Noha az unió eredeti tervei szerint az oltóanyagokat egyidejűleg és azonos feltételek mellett szállítják valamennyi tagállamba, több tagállam panaszkodott arra, hogy az ellátás akadozik.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krix16, 2021.01.22 17:15

@dakujeme:
Te miért nem küldöd az ükunokáidat Afrikába?
Tudod, oda, ahol az aranyál is értékesebb agysebészeket meg az atomfizikusokat képzik!
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

dakujeme, 2021.01.22 16:48

@dakujeme: Helyesbítés:
Csak azt nem értem miért NEM küldik ezek fideszes fiúk gyermekeiket keleti iskolákba, Bakuba, Taskentbe, Ankarába, Pekingbe stb?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MLB2019, 2021.01.22 15:29

@Sorathul: "Hiszen erre saját statisztikád van, ami valós adatokon alapszik és megbízható számításokkal dolgozik.
Tudatlanságod, seggnyalásod nem is kell tovább bizonyítanod."
neked milyen saját statisztikád van, amivel igazolod a baromságodat, móricka?
Az meg egyszerűen gyönyörű amikor egy ilyen állandóan sz@ros pofájú birodalmi tanulatlan seggnyaló seggnyalózik másokat. :DDD
szánalmas b.rom
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Brennus, 2021.01.22 14:36

Izrael hozzájut a vakcinához, amiből milliónyi embert már idén beoltott. Az Európai Bizottság vezetői elmehetnének tanulmányútra Izraelbe hogy megtanulhassák, hogyan lehet vakcinát hatékonyan beszerezni a Pfizertől.

Az egyiknek sikerül, a másiknak nem,
A sors olykor nem tudja mit akar...
Az egyiknek kiderül, s a Nap fénylik fenn,
A másiknak nem jut, csak zivatar.
Charles Michel, az Európai Tanács elnöke utalt arra, hogy az oltások felgyorsításának elsődlegesnek kell lennie az egész unióban.
Az Index írta 2021.01.21. 18:04.
Január elején az egész világ Izraelre irigykedett, ugyanis mindenkit megelőzve érték el az egyedülálló oltottsági arányt a világon a száz főre jutó 11,55 beoltottal.
Január 9-én Benjamin Netanjahu miniszterelnök még úgy nyilatkozott, hogy

Izrael lesz az első ország a világon, amelyik túljut a koronavírus-járványon. A Pfizerrel kötött megállapodás értelmében március végéig minden 16 év feletti izraeli megkapja a védőoltást, és az ország hatékony oltási programja mintává válhat az egész világ számára.
Az izraeli oltási helyzet azért is áll a nemzetközi figyelem középpontjában, mert a Pfizerrel kötött megállapodás értelmében Izrael megosztja az egészségügyi adatokat azért cserébe, hogy az ország oltóanyag-ellátása folyamatos legyen. Ezek az adatok azért is fontosak, mert az általános oltóanyaghiány miatt már több ország, köztük az Egyesült Királyság és az USA is úgy döntött, hogy a rendelkezésére álló oltóanyagot a lehető legtöbb embernek beadják, és nem tartalékolnak a maximális immunválasz kialakulásához szükséges második oltásra.
A közeledő márciusi választásokon a jelenlegi miniszterelnök, Benjamin Netanjahu ütőkártyaként tekint a lakosság teljes beoltására, különösen ha ezzel a világon elsőként sikerülne a járványt kontroll alatt tartani.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Sorathul, 2021.01.22 09:48

@krix16:
"Az EB talán ezzel kellett volna foglalkoznia nem velünk... "
Ha szerinted csak velünk foglalkoznak, el kell, hogy szomorítsalak.
Nem Magyarország a világ közepe.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html