A rettegett volt román főügyész kerülhet az Európai Ügyészség élére

Az első helyen szerepel Laura Codruta Kövesi egykori DNA-főügyész neve azon a szűkített listán, amely az Európai Ügyészség főügyészi tisztégére esélyes három jelölt nevét tartalmazza - írja a Transindex.
Szabó Zsuzsanna, 2019. február 5. kedd, 12:35
Fotó: AFP - Daniel Mihailescu

Kövesi egykori DNA-főügyész neve az első helyen szerepel azon a szűkített listán, amely az Európai Ügyészség főügyészi tisztégére esélyes három jelölt nevét tartalmazza.

Tavaly nyárig Kövesi volt a román Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) főügyésze. A DNA öt év alatt 9 minisztert, 21 képviselőt és hat szenátort és egy korrupt EP-képviselőt ítéltek el jogerősen - emlékeztet a Transindex híre alapján a 444.hu.

A főügyészi tisztségre esélyes jelöltek nevét tartalmazó dokumentumot Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke küldte el többek között Tudorel Toader igazságügyi miniszternek. Toader volt az a személy, aki kezdeményezte Kövesi leváltását az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) éléről - írja a Transindex.ro.

A jelölésre reagálva Tudorel Toader román igazságügyi miniszter egyből jelezte, hogy ellenzi Kövesi kinevezését az európai főügyészi tisztségre. Toader azt nyilatkozta, hogy levélben fogja tájékoztatni a tagállami minisztereket arról az alkotmánybírósági döntésről, amelynek alapján Kövesit leváltották a DNA éléről, ugyanis szerinte az előválogatást végző testület tagjai nincsenek tisztában azokkal a "visszaélésekkel", amelyeket szerinte a román állampolgároknak el kellett szenvedniük Kövesi mandátuma alatt.

Az Európai Ügyészség 2020-ban kezdi meg a működését és hatásköre lesz arra, hogy kivizsgálja az uniós pénzügyi érdekeket sértő bűncselekményeket és az elkövetőket büntetőeljárás alá vonja csalás, korrupció, pénzmosás és határokon átnyúló csalás esetén.

A 28 uniós tagállam közül eddig 22 csatlakozott az európai ügyészséghez - köztük Románia is -, Magyarország viszont nem. A kormánypárt általában azzal indokolja az ellenállását, hogy ez a kérdés nemzeti hatáskör, amelybe bármilyen brüsszeli beavatkozás a nemzeti szuverenitást sérti. A csatlakozás támogatásáért jelenleg Hadházy Ákos független képviselő gyűjt aláírásokat Magyarországon.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2019.02.05 15:06

28 uniós tagállam közül eddig 22 csatlakozott az európai ügyészséghez, vagyis abszolút többség, be kell vezetni és nem kérdezősködni.
Ahogy O1G szokta.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html