Figyelmeztették Európát: ez így nem mehet tovább!

A nyugati országoknak észre kell venniük, hogy az USA-ból indult Black Lives Matters kampány többről szól, mint pusztán a feketék jogairól azokban az országokban, amelyekben fehér többség mellett élnek. Változtatniuk kell viselkedésükön a globális politika színpadán.
Komócsin Sándor, 2020. június 25. csütörtök, 11:18
Fotó: AFP

A feketék jogaiért és az őket sújtó rendőrségi brutalitással szemben kirobbant tüntetéshullám, amely az egész világon elterjedt, nem pusztán az Európában és az Észak-Amerikában élő afrikai származású emberek diszkriminációja ellen irányul, hanem ennél bővebb üzenete van - írja Patrick Gathara, Nairobiban, Kenya fővárosában dolgozó kommentátor a Financial Timeson (FT) megjelent cikkében. Kevesebb szó esik ugyanis a nemzetközi kapcsolatokban megbúvó, rejtőzködő rasszizmusról.

Bár az alapelv az, hogy a világ minden országát azonos szuverenitás illeti meg, az FT cikkírója szerint egyértelmű faji alapú hierarchia van a nemzetek között. A létra tetején a fehér többségű országok, az alján az fekete többségű országok helyezkednek el. Sok a hasonlóság az Észak-Amerikában élő fekete kisebbség és fekete Afrika országai között a gazdasági marginalizáció és kizsákmányolás szempontjából. Szimbolikus jele ennek, hogy az ENSZ 193 tagállamából 54-et adó kontinens, amelyen 1,3 milliárd ember él, egyetlen helyet sem kapott a világszervezet vezető testületében, a Biztonsági Tanácsban.

Szegénység

A fekete Afrikában élő emberek a világ legszegényebbjei közé tartoznak, a globális felhalmozott vagyon egy százaléka esik a világnak e részére, annak ellenére, hogy jelentős nyersanyagkincsek - például a világ aranykészletének ötöde - található itt. Az ENSZ számításai szerint a jogellenes tőkeáramlás miatt a kontinens évente 70 milliárd dollárt veszít, amely főként a nyugati országokban köt ki.

A HSBC bank kiszivárgott 2015-ös becslése szerint a kelet-afrikai országok elitje 700 millió dollárt tart offshore bankszámlákon. Egy évtizeddel korábban a kenyai diktátorról, Daniel arap Moiról szivárgott ki információ, amely szerint egész csokor vállalatot tartott fenn 28 országban, hogy eltüntessen egymilliárd dollárt. Az országok között volt az Egyesült Királyság, az USA, Belgium és Ausztrália is. Egy 39 afrikai országot átfogó becslés szerint 1970 és 2010 között 1,3 ezer milliárd dollár hagyta el a kontinenst. Egy további kutatás arra a következtetésre jutott, hogy minden dollárból, amelyet egy fekete afrikai ország felvesz, még abban az évben 50 cent elhagyja Afrikát.

A Nemzetközi Törvényszéket régóta vádolják elfogultsággal. Jelenleg 13 vizsgálatából 10 Afrikát érinti, pedig az ottani országok kevesebb mint egyharmadát adják a szervezet tagságának. A kontinens még ma is őrzi a gyarmati múlt örökségét: kétbalkezes, kapzsi, illegitim elitek uralkodnak olyan országokban, amelyek határainak sem gazdasági, sem politikai vonatkozásban nincs értelmük.

Már a nyelv diszkriminál

A nemzetközi hierarchia már a nyelvhasználatban megjelenik. Az úgynevezett fejlett és fejlődő országok elnevezés paternalista viszonyt vetít az emberek elé, olyan országok kapcsolatát sejtetik, amelyek közül egyesek patronálnak másokat. Ezeket a megjelöléseket Európában találták ki, olyan standardokként, amelyekhez illik alkalmazkodni. Ezek a jelzők alapvevően azt mondják, hogy egyik ország magasabb rendű, mint a másik, az utóbbiaknak alkalmazkodniuk kell az előbbiekhez, ha tetszik ez nekik, ha nem. A fejlettségbeli különbség hangsúlyozása csak az újabb változata annak, hogy a Nyugatnak civilizációs küldetése van az afrikai országokban lakókkal kapcsolatban.

A szóhasználat az első, amit le kell váltani ahhoz, hogy az európai dominancia, ami ma mindent felülír, megváltozzon. Ha a történet arról szólna, amiről a Black Lives Matter, nevezetesen az évszázados küzdelemről a rasszista és az afrikai kontinens javait elszivattyúzó nemzetközi kapcsolatokról, akkor idővel a Nyugat jótékonykodása és a nyugatiaktól való függőség helyét átvehetné a tisztelet és a büszkeség.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krix7, 2020.06.27 08:49

@CoolKoon:
Képzeld more, libsi diktatúrát se akarunk...
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Kipcsak_bratan, 2020.06.26 18:36

@CoolKoon: "libsizés, zsidózás, buzizás"

És? Valami szájkosarat kéne hordanom a magadfajta liberálfasiszta sorosbérencek kedvéért, Móricka?

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

CoolKoon, 2020.06.26 18:28

@Kipcsak_bratan: Hmmm, a szóhasználatod alapján kezdem egyre jobban azt hinni, hogy nem is egy ilyen echte náci vagy a csövesrugdosó fajtából, hanem inkább egy frusztrált kamasz. Szóval volt már libsizés, zsidózás, buzizás, egy kis négerezés, meg "jókívánságok" is. Marad még a cigányozás, meg a "büdös a pofád"-szintű sértegetések. De való igaz, addig jó, amíg a magadfajták nem őrjöngenek, mert akkor kő kövön nem marad, és hát fasiszta diktatúrát a magadfajta aljanépet leszámítva senki se akar.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Kipcsak_bratan, 2020.06.26 12:02

@CoolKoon: "Nem ez volt az egyetlen eset mostanában."

Nem, kampós Móricka. A fekák őrjöngésének rengeteg halálos áldozata van, többek között magadfajta buzeráns köcsögök is. Sajnálom, hogy nem te voltál ezek helyén, de ki tudja, még rád kerülhet a sor.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

CoolKoon, 2020.06.26 11:02

@csaba7272: "Az amerikai baloldal pénzügyi támogatói a saját anarchiájukat pénzelik, az USA vezető szerepét ássák alá" - Ezzel Trump színre lépéséig egyetértettem volna. Azóta viszont nem ennyire egyértelmű a helyzet, mivel eddig egyetlen republikánus elnök se ment ennyire fejvesztve neki a saját szövetségeseinek, mint ez az idióta.

"A fehér rendőr, fekete áldozat esete egy mesterségesen szított feszültség az amerikaiak között." - Nem mesterségesen szított, csak igazából nem egészen erről szól a feszültség az angolszász országokban. Ez inkább szól az angolszász elitek idült szegénygyűlöletéről (némi rasszizmussal vegyítve), mint bármi másról. És ez az amerikai társadalom minden szintjén tetten érhető (a pénzügyi rendszeren, az oktatási rendszeren, az élet minden területén), nemcsak a rendőrök esetén (bár kétségkívül ott a legfeltűnőbb).

"megvolt a rendőr büntetése, és vége" - Nem, nem volt meg. Igazából Amerikában SOHA nem kap egyetlenegy rendőr se súlyos büntetést, bármilyen aljasságot is követ el. Nem véletlenül törtek ki többször is a rendőrök miatti tüntetések, és nem véletlenül nőttek ekkorára. Amerikában a rendőrök MINDIG, MINDEN disznóságot megúsznak, szélsőséges esetben is max. 4-5 éves börtönnel.

"De az amerikai demokratákat pénzelő, támogatók felkapták az esetet." - Nem ez volt az egyetlen eset mostanában.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html