Gianluigi Paragone olasz szenátor azt a célt tűzte ki maga elé, hogy kivezeti országát az Európai Unióból - derül ki a Bloomberg cikkéből. A politikus, aki az elitellenes, radikális baloldali Öt Csillag Mozgalomban kezdete a pályafutását, új pártot akar alapítani, amelynek zászlóbontását júliusra tervezi. Bár az olasz kilépést a brexit nyomán italexitnek nevezhetjük, a pártnak még nincs neve. A logót azonban már tervezik, amelyben valahogy jelezni akarják, hogy céljuk az uniós exit.

Az EU-t és az eurót fölülről erőltették Olaszországra - fejtegette Paragone. Mindkettő kárt okoz a reálgazdaságnak, a családoknak, a munkavállalóknak és kis- és közepes vállalkozásoknak. Miközben a gazdasági gondok emlegetése sok szavazót hozhat az új pártnak a koronavírus-válság sújtotta országban, a nemzeti szuverenitás szintén népszerű téma, különösen, hogy az uniós szolidaritás a bajba került, gyengébb déli uniós tagországokkal enyhén szólva nyögvenyelősen működik.

Német modell?

Az eurót Németország igényeinek megfelelően hozták létre - állítja a politikus. Miközben az európai országok lakossága választásokon teszi világossá milyen kormányzást akar, a megalakuló kormányoknak alá kell vetniük magukat azoknak a politikai céloknak, amelyeket az EU tűz ki maga elé. Ehelyett szerinte az olaszoknak vissza kellene szerezniük a teljes ellenőrzést a kormány politikája felett.

Olasz politikai szakértők attól tartanak, hogy a koronavírus-válság nyomán kibontakozó elégedetlenség tápot ad az euroszkeptikus politikai erőknek, ami utat nyithat akár ahhoz is, hogy az olasz kilépés mintegy dominóhatással az egész EU széteséséhez vezessen. A válság első szakaszában az északi EU-tagállamok látványosan elutasították a szolidaritást bajba került dél-európai társaikkal. Paragone ebből azt a következtetést vonat le, hogy itt az ideje cselekedni.

Árukapcsolás

Valójában nem az EU-val van igazán baja, hanem az eurózónával, ám úgy látja, hogy a közös európai valutától csak úgy tudnak megszabadulni az ország, hogy kilép a unióból is. Nincs olyan szabály, amely lehetővé tenné Olaszországnak, hogy kilépjen az eurózónából, amit a demokrácia hiányának tart. Ezért egyelőre még el sem keresztelt pártjával egyből az italexitre gyúrnának.

A kihívás nem kicsi, ugyanis az olaszok még mindig inkább uniópártiak - derül ki az Euromedia Research nemrégiben készül felméréséből. Az eurót az emberek több mint 58 százaléka támogatja, miközben kevesebb mint 34 százalékuk ellenzi. Az SWG áprilisi közvélemény-kutatása szerint az olaszok 39 százaléka bízik, míg 27 százalékuk nem bízik az unióban. A hosszabb távú trendre már inkább alapozhat az olasz exitpárt: a Demos & Pi vizsgálata szerint 2000 és 2020 között 43 százalékról 70 százalékra nőtt az euróban nem bízók aránya, igaz kétharmaduk ennek ellenére az EU- és eurózóna-tagságra szavazna.

Szakítás

Az Alpok lábánál lévő Varese városából származó Paragone újságíróként és televíziós riporterként kezdte pályafutását, a szenátusba 2018-ban választották be. Az Öt Csillaggal az év elején szakított, amikor a költségvetéssel kapcsolatos bizalmi szavazáson a kormány ellen voksolt. Emellett azzal érvelt, hogy az olaszok nem azért küldték a pártot a parlamentbe, hogy egy az EU által rájuk erőltetett büdzsét fogadjanak el.

A politikus abban bízik, hogy európai az exitpárti politikai erők európai szintű mozgalommá szerveződhetnek. Ennek szellemében találkozni akar a brit függetlenségi törekvés atyjával, Nigel Farage-zsal. Az új párt indulni fog a következő parlamenti választásokon, amely legkésőbb 2023-ban lesz. Céljuk a parlamentbe jutás küszöbének elérésre. Az italexit időpontjára nem tűz ki célt a pártalapító, ha összejön, akkor szerinte nem lesz azzal gond, hogy a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályai szerinti vámhatár alakulnak ki Olaszország körül. Szerinte az USA-val a mostaninál jobb kereskedelmi kapcsolatokat építhetnének ki. Valutájukat vagy lírának vagy másnak fogják hívni, a lényeg, hogy a sajátjuk lesz.