Egy független európai hitelminősítő létrehozataláról kezdődött egyeztetés a hesseni tartományi kormány, a frankfurti értéktőzsde, valamint a frankfurti üzleti élet meghatározó szereplőinek a bevonásával - közölte pénteken a megbeszéléseket koordináló Roland Berger tanácsadó cég. A kezdeményezéshez egész Európából várnak vállalatokat és intézményeket.

A nemzetközi hitelminősítők - Fitch, Moody's, Standard & Poor's - különösen a pénzügyi válság miatt kerültek a bírálatok kereszttüzébe, miután jó osztályzatot adtak olyan pénzügyi termékeknek, amelyek később hozzájárultak a globális pénzügy válság kirobbanásához.

Legutóbb a görögországi válsággal kapcsolatban is kritizálták a hitelminősítőket, mondván: a sorozatos leminősítésekkel csak tovább rontották az egyébként is nagy bajban lévő ország helyzetét. Minél rosszabb osztályzatot adnak egy-egy országnak, annál nehezebben és drágábban tud hitelhez jutni.

Egy független európai hitelminősítő létrehozatala már régóta napirenden van az Európai Unióban, nemrég az Európai Parlament is foglalkozott a témával, és Angela Merkel német kancellár is több ízben is felvetette egy ilyen intézmény létesítésének a szükségességét.