A húszmillió céget - 35 ország összesen 41 munkaadói szervezetét - képviselő szövetség levelet intézett a küszöbönálló - pénteki - európai uniós csúcsértekezletet elnöklő Herman Van Rompuyhöz, valamint José Manuel Durao Barroso európai bizottsági elnökhöz az uniós közös pénz stabilitásának megerősítését célzó kezdeményezéseiről.

A tagszervezetek vezetői által jóváhagyott terv értelmében az euró támogatására "minden lehetséges rövidtávú eszközt" igénybe kell venni, hosszabb távon pedig ki kell terjeszteni a pénzügyi unió "teljes felépítményét", és annak részévé tenni a nagyobb költségvetési fegyelmet.

Jürgen Thumann, a BusinessEurope elnöke a Brüsszelben kiadott közlemény szerint álláspontjukat ismertetve emlékeztetett arra, hogy az euróövezeti adósságválság az üzleti bizalom csökkenéséhez, piaci bizonytalanságokhoz vezetett. Rámutatott: lehet, hogy ez a hét az uniós vezetők utolsó lehetősége egy döntő lépésre. Felszólította a kormányfőket, hogy tegyenek meg minden erőfeszítést az euró megerősítésére.

Az euró stabilitását szolgáló jelenlegi mechanizmus (EFSF) politikailag függetlenné tétele mellett az üzleti szövetség azt is sürgeti, hogy a válság kezelésében az Európai Központi Bank (EKB) is kapjon nagyobb szerepet. Ez utóbbinak szerintük a bankágazat támogatása mellett az adósságpiaci részvételre is ki kellene terjednie a szükséges - korlátozott - ideig.

Állást foglalt a BusinessEurope a közös eurókötvények mellett is, amelyekre szerinte elsősorban hosszú távú újrafinanszírozási eszközként kellene tekinteni.

Kiadott a szervezet egy, a következő évre vonatkozó gazdasági prognózist is. Eszerint az euróövezetben csak 0,8, az Európai Unióban 1,0 százalékos gazdasági növekedés várható jövőre. Ezzel együtt a BusinessEurope azt jósolja, hogy a képviseletébe tartozó cégek folytatják a munkahelyteremtést, és jövőre legalább negyedmillió új állást fognak létrehozni.