A szociáldemokrata Sigmar Gabriel egy berlini gazdasági konferencián szorgalmazta, hogy az üzleti vezetők minél szélesebb körben ismertessék a szabadkereskedelmi megállapodással - hivatalos szóhasználatban a Transzatlanti Kereskedelmi és Befektetési Paktummal (TTIP) - járó előnyöket, a politikusok pedig dolgozzák ki az egyezmény tervezetét még mielőtt Barack Obama amerikai elnök 2015 januárjában távozik hivatalából. "Sajnálom, hogy a németországi vitákban annyi szó esik a 'klórozott csirkékről', míg a megállapodás geopolitikai jelentőségéről túl keveset beszélünk" - mondta a miniszter a megállapodást ellenzők által sokszor hangoztatott érvre utalva. Hangsúlyozta, ha a szabadkereskedelmi megállapodás elbukik, Németország és Európa nyomás alá kerülhet a világ más részében történő események súlya alatt, Ázsia veheti át a vezető szerepet.

A TTIP támogatói azt mondják, hogy a világ legnagyobb - az Európai Unió és az Egyesült Államok 800 milliós lélekszámú - közös piacának létrehozása 100 milliárd eurós növekedést eredményezhetne a gazdaságban.

A közel két évvel ezelőtt megkezdett tárgyalások azonban egyelőre nem hoztak áttörést, aminek a fő oka az, hogy az európai politikai közvélemény jelentős része aggodalommal tekint a tervezett ügyletre, és attól tart, hogy az megnyitja majd az utat a tőkeerős, globális szerepet játszó amerikai nagyvállalatok érdekeinek - környezet-, illetve fogyasztóvédelmi szempontokon átgázoló - európai érvényesítése előtt. Ezek az aggodalmak főként a Befektető-Állam Vitarendezésként (ISD) emlegetett döntőbíráskodási mechanizmussal kapcsolatosak.

Sigmar Gabriel úgy véli, hogy eljött az ideje a döntőbíráskodási mechanizmus modernizálásának. Ha a privát választottbíróságokat egyfajta nyilvános, független, kereskedelmi és befektetési ügyekkel foglalkozó bíróságok váltanák fel, átláthatóbbak és megfellebbezhetőek lennének az ítéletek. A vesztesnek pedig viselnie kellene az eljárás költségeit.

A legfrissebb felmérés szerint Németország lakosságának mindössze 39 százaléka támogatja a szabadkereskedelmi megállapodás megkötését. Tavaly októberben ez az arány még 48 százalék volt.Szabadkereskedelmi tárgyalások - A német gazdasági miniszter a kudarc veszélyeire figyelmeztet.