Tavaly a második félévben mintegy 353 ezer hamis euróbankjegyet vontak ki a forgalomból, ami kicsivel több, mint az első félévben, de a 2015 második felében bevont mennyiségnél 20,7 százalékkal kevesebb. Mivel 19 milliárd darab bankjegy van forgalomban, a hamisítványok száma nem magas.

A valódi bankjegy egyszerűen felismerhető, az ECB kiadványából lehet tájékozódni a módszerekről. Ha valakinek gyanús bankjegy kerül a kezébe - és erre lehetősége van - akkor vesse össze egy olyannal, amely biztos forrásból származik. Megalapozott gyanú esetén a rendőrséghez, az egyes országok nemzeti bankjaihoz, vagy a számlavezető bankhoz kell fordulni.

Tavaly a második félévben a hamis bankjegyek 37,8 százaléka húszeurós, 42,5 százaléka ötveneurós volt, vagyis messze ezeket hamisítják a legnagyobb számban. A hamisítványok 93,6 százaléka euroövezeti tagországból került elő. Mintegy 5,4 százalékra euroövezeten kívüli EU-tagállamban, 1 százalékra pedig a világ egyéb pontjain találtak rá.

A biztonsági elemekkel ellátott új ötveneurós bankjegyet 2017. április 4-én bocsátja forgalomba az ECB. Az eurórendszer a jövőben is segítséget nyújt a bankjegyfeldolgozó gépek gyártóinak és egyéb forgalmazóknak az automaták és a valódiságvizsgáló eszközök új bankjegyekhez való átállításában.