Gyengelkedik az eurózóna

Négy éve a leggyengébb teljesítménynövekedést nyújtja novemberben az euróövezeti gazdaság a londoni IHS Markit gazságkutató intézet beszerzésimenedzser-indexének a tanúsága szerint - írja az MTI.
Szabó Zsuzsanna, 2018. november 23. péntek, 11:14
Fotó: Shutterstock

Novemberben az euróövezet feldolgozóiparának előzetes beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 51,5 pontra, 30 havi mélypontra csökkent az októberi 52 pontról.
A szolgáltatóipari előzetes BMI 25 havi mélypontra, 53,1 pontra csökkent novemberben az októberi 53,7 pontról.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatok összesítésével képzett kompozit BMI novemberben 47 havi mélypontra, 2014 decembere óta a legalacsonyabbra, 52,4 pontra csökkent az októberi 53,1 pontról.

Mindhárom mutató a vártnál nagyobb mértékben csökkent novemberben, a piac 52 pontos feldolgozóipari, 53,6 pontos szolgáltatóipari és 53 pontos kompozit BMI-re számított. A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi.

A gazdasági aktivitás négy éve leglassúbb novemberi növekedési üteme egy újabb jele annak, hogy kiábrándító növekedési adatokra lehet számítani az év végén az euróövezetben - foglalta össze a felmérés megállapításait Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza.

A leggyengébb teljesítményt a feldolgozóipar nyújtja elsősorban a külpiaci kereslet csökkenése miatt, amit tovább súlyosbít a személygépkocsi értékesítések nagymértékű visszaesése is - mondta. Novemberben azonban már a csökkenő fogyasztói és vállalati kereslet formájában a gyenge feldolgozóipari teljesítmény kezdett átgyűrűzni a szolgáltatóiparra is.

Mindezek alapján arra lehet következtetni, hogy a gyenge harmadik negyedévi GDP-növekedést nem rendellenességnek, hanem alapvető trendnek kell tekinteni. A rendelkezésre álló adatok 0,3 százalékos negyedéves GDP-növekedést valószínűsítenek a negyedik negyedévre.

HOZZÁSZÓLÁSOK