Az Európai Unió statisztikai hivatalának (Eurostat) szerdán kiadott jelentése szerint havi összevetésben szezonális kiigazítással számolva 2,5 százalékkal nőtt az euróövezet 19 tagállamának ipari termelése. Elemzők jóval kisebb, 0,2 százalékos emelkedést vártak az októberben mért 2,3 százalékos növekedés után.

Éves összevetésben, naptári kiigazítással számolva, 0,6 százalékkal esett vissza az ipari termelés novemberben. Elemzők erősebb, 3,3 százalékos csökkenésre számítottak az októberi 3,5 százalékos visszaesés után. Utoljára 2018 októberében emelkedett az euróövezeti ipar termelése éves bázison, akkor 1,2 százalékkal.

Az adatokat kommentálva Bert Colijn, az ING bank közgazdásza kiemelte, hogy a koronavírus-járvány második hullámának dacára az ipar folytatja a felépülést a tavaszi első hullám által okozott sokkból. A termelés már csak kevesebb mint 1 százalékkal marad el a járvány kirobbanása előtti szinttől, ami önmagában is figyelemre méltó bravúr - mondta az elemző, hozzátéve, hogy az ipar lehet az a tényező, amely jelentősen csillapítja a járvány gazdasági hatásait a negyedik negyedévben.

Bert Colijn különösen bátorítónak nevezte, hogy erős ütemben nőtt a beruházási javak termelése. Ez arra enged következtetni, hogy élénkülnek a befektetések a tavalyi nagyon gyenge év után.

Novemberben a beruházási javak termelése éves összehasonlításban 7 százalékkal, a félkész termékeké pedig 1,5 százalékkal ugrott meg, míg az energiatermelés 3,9 százalékkal, a tartós fogyasztási árucikkek gyártása 1,2 százalékkal, a nem tartósaké pedig 1,7 százalékkal esett vissza. Havi összevetésben a tőkejavak termelése 0,1 százalékkal, a félkész termékeké pedig 1,1 százalékkal bővült, míg az energia előállítása 5,0 százalékkal, a nem tartós fogyasztási cikkek termelése 2,5 százalékkal, a tartósaké pedig 0,4 százalékkal csökkent.

Az Európai Unió 27 tagállamában októberhez képest 2,3 százalékkal emelkedett, míg tavaly novemberhez viszonyítva 0,4 százalékkal csökkent az ipari termelés.

Az egy évvel korábbihoz képest az ipari termelés a legnagyobb mértékben, 5,0 százalékkal, Bulgáriában esett vissza. A legnagyobb euróövezeti gazdaságban, Németországban 3,7 százalékkal csökkent az ipari termelés novemberben, mérséklődött az ütem az októberi 3,8, illetve szeptemberi 8,1 százalékos visszaeséshez képest.

A legnagyobb mértékben, 40,8 százalékkal Írország ipari termelése nőtt, a sorban következő Görögországban 8,8 százalékra, Lengyelországban pedig 2,9 százalékra rúgott az ütem novemberben.

Havi összevetésben ugyancsak Írországban nőtt legerősebben az ipari termelés novemberben, 52,8 százalékkal, Görögországban 6,3 százalékkal, Dániában pedig 5,3 százalékkal. A legnagyobb csökkenést Portugáliában mérték, 5,1 százalékosat, majd Belgium következik 3,5 százalékkal és Horvátország 2,6 százalékkal.

Írországban a nemzeti statisztikai hivatal számítási modelljeinek módosítása eredményezte a kiemelkedő értékeket.

Magyarország ipari termelése novemberben októberhez képest 1,2 százalékkal csökkent, tavaly novemberhez viszonyítva azonban 1,6 százalékkal nőtt az Eurostat adatai szerint.