Nagyjából tíz pontra van az amerikai S&P-500 tőzsdeindex attól az értéktartománytól, amelynek elérése után valamikor 30 százalékkal zuhanni fog az értéke - állítja Steen Jakobsen, a Saxo Bank vezető elemzője. Várakozása szerint a részvénypiacok valahol a mutató 1900-1950 pontos értéke között érik el csúcsukat, ezt követi a nagy szánkázás. Ugyanakkor mivel jelenleg 1890 körül jár az S&P-500, a nagy pitty még odébb lehet - derül ki a MarketWatch cikkéből.

Nem számítunk arra, hogy a korrekció a következő hónapban vagy akár a következő két negyedévben bekövetkezik, inkább 2014 vége felé, talán az év utolsó hónapjában lehet vele számolni - fejtegeti a szakértő. Most úgy néz ki a helyzet, hogy a részvénypiac még öt százalékkal erősödhet, majd ezután jöhet a 30 százalékos szabadesés.

Mások is

Sokan vélik úgy, hogy az idei év meglehetősen hepehupás lesz a világ tőzsdéin. A Société Generale a héten tette közzé azt az elemzését, amely szerint véget érhet a kis ármozgások időszaka. Erre a következtetésre a nagy kockázatokat vállaló hedge fundok üzleteinek áttekintése alapján jutottak. Az American Association of Individual Investors arra hívja fel a figyelmet, hogy 2007 júniusa óta idén márciusban nőtt a legnagyobb mértékben a részvénypiacokra átcsoportosított tőke. Eközben a kötvénypiacokról folyik ki a pénz. Az elemzők egy része még a Saxo elemzőjénél is nagyobb - akár több mint 40 százalékos - szabadesést jósol.

Jacobson arra hívja fel a figyelmet, hogy más eszközfajtákkal szemben a részvények piacán még nem volt végbe nagy korrekció azóta, hogy az amerikai Fed 2008-ban elindította első nagy kötvényvásárlásait. Először az árupiacokon figyelhettük meg az óriási emelkedés követő hanyatlást, majd ugyanez megtörtént a kötvények árával is. Ez a történet akkor lesz teljes, ha a részvénypiacokon lezajlik a nagy hullám, amit a vállalati profitok vártnál gyengébb növekedése indíthat el.

Az elemző arra is felhívja a befektetők figyelmét, hogy az emelkedési trendben már csupán nagyjából további ötszázalékos plusz lehet. Aki le tud mondani erről cserébe azért, hogy mérsékelje kockázatát, az jól teszi, ha már most elkezdi eladni részvényeit. Az így felszabaduló tőkét, ha azonnal be akarja ezt fektetni, amerikai és német államkötvényekbe forgathatja.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!