Év végére jöhet a Zika elleni vakcina

Év végére, sürgősségi felhasználásra készen állhat a Zika vírus elleni vakcina - mondta az oltóanyag előállításán dolgozó kanadai tudós.
Napi.hu, 2016. január 29. péntek, 10:24

Gary Kobinger a Reutersnek adott interjújában elmondta, a humán teszteket augusztus elején kezdhetik, ha ezek sikerre vezetnek, közegészségügyi vészhelyzetben októberben vagy novemberben már használhatják a vakcinát.

Kobinger, aki a sikeres Ebola próba vakcina kifejlesztését is segítette, úgy vélte, ezt a vakcinát könnyű gyártani, de arról nem beszélt, hogy mikor lesz hozzáférhető széles körben.

Az USA-nak két potenciális jelöltje van a Zika elleni oltásra. A humán klinikai vizsgálatok év végéig elkezdődhetnek, de az oltóanyag még évekig nem lesz széles körben elérhető - ezt amerikai illetékesek nyilatkozták csütörtökön.

A szúnyogok által terjesztett Zika vírus járványt hozzák összefüggésbe azzal, hogy Brazíliában több ezer csecsemő született agykárosodással, kisfejűséggel Egyelőre sem bizonyított hatású kezeléssel, sem vakcinával nem lehet védekezni a vírus ellen. Becslések szerint a fertőzöttek 80 százalékának nincsenek tünetei, ezért a terhes nők sem tudják, hogy megfertőződtek-e, vagy sem.

Robbanásszerűen terjed a fertőzés

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) csütörtökön Genfben a Zika robbanásszerű terjedésére figyelmeztetett, prognózisuk szerint több mint négymillió embert érinthet a Zika fertőzés az amerikai kontinensen.

A kanadai Kobinger, a Quebec City Laval Egyetem projektjének vezetője együtt dolgozik a Pennsylvaniai Egyetemmel, az Inovio gyógyszergyárral és a dél-korea GeneOne élettudományi intézettel. Joseph Kim, az Inovio vezérigazgatója is lehetségesnek tartja, hogy év végére elérhető lesz a vakcina. Bejelentése hatására az Inovio részvények árfolyama 7,5 százalékot erősödött a Nasdaq-on.

Más vakcinajelöltek fejlesztése lassabbnak tűnik.

A Sao Paulo-i Butantan Intézet múlt héten rekordidő alatt kifejleszthető vakcina tervekről beszélt, de mint kiderült, az igazgató szerint ez három-öt éves távot jelent.

A Kobinger-féle csapat vakcinája a vírust utánozva ingerli a szervezet immunrendszerét. Így az igazi vírus megjelenésekor az antitestek már jelen vannak, a felkészült immunrendszer pedig azonnali támadásra kész  a kutató szerint.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

enapi, 2016.01.29 12:52

Itt van az ékes példa a szándékos Zika vírussal való rémhírterjesztés valódi okára.
Kelt s pánikot mint az ebola esetén!
Utána minden létező szabályt felrúghatsz és az amúgy 15-20 évig tartó gyógyszerelőállítási kötelező procedúrát megspórolhatod. Megspórolsz több ezer milliárd kiadást és már idén tiéd a több százmilliárd bevétel. Élő emberkísérletek amiért az emberek fizetnek neked!!!
Az ebola is felfújt járvány volt.
A veszélyeztetett afrikai régiókon kívül senki nem halt bele. egy két anekdótikus eset akik a területen jártak és szándékosan hazavitték őket.
Az ebola járványt szándékosan nem számoltatta fel a WHO hanem eszkaláltatta.
A gyógyszergyártó multik a háttérből lepénzelték a döntéshozókat.
Ugyanez zajlik most a felfújt Zika ügyben.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html