Év végére WTO-tag lehet Oroszország

Az EU-nak és Oroszországnak sikerült legyőznie az utolsó akadályokat is a kétoldalú kapcsolatokban, így az év végén megnyílhat az út Oroszország tagsága előtt a Kereskedelmi Világszervezetben (WTO) - közölte pénteken a kereskedelmi EU-biztos.
MTI-Eco, 2011. október 21. péntek, 18:36
Fotó: Napi.hu

Karel De Gucht tájékoztatása szerint az autók és autóalkatrészek, továbbá a mezőgazdasági és faipari termékek importjával kapcsolatos még nyitott kérdésekben sikerült megállapodásra jutni.

Oroszország csatlakozása most már csak Grúzia ellenállásán bukhat meg. Karel De Gucht kijelentette, hogy az Európai Unió bármilyen segítséget megad Oroszországnak ahhoz, hogy rendezze vitás kérdéseit Grúziával. A két egykori szovjet tagköztársaság között három évvel ezelőtt azután mérgesedett el a már régóta feszült viszony, hogy rövid háború folyt a két ország közt Grúzia egyik szakadár tartománya, Dél-Oszétia miatt. Moszkva és Tbiliszi jelenleg nem tart fenn diplomáciai kapcsolatokat egymással.

Az autóipar volt Oroszország és az EU tárgyalásainak egyik neuralgikus pontja, mivel Moszkva csak azoknak az Oroszországban működő nyugat-európai autógyáraknak ad vámkedvezményt az alkatrészek importjához, amelyek az összeszerelésnél orosz gyártmányú részegységeket is felhasználnak. Ez a kitétel azonban aggodalmat keltett az európai gyártókban, akik féltik az otthoni munkahelyeket.

Az unió támogatásának elnyerése kiemelten fontos volt Moszkva számára a WTO-tagság ügyében. Oroszország az utolsó az EU jelentősebb kereskedelmi partnerei közül, amely még nem csatlakozott a szervezethez.

HOZZÁSZÓLÁSOK