BUX
36940

Évekre van még az ingatlanválság vége

Az amerikaiak szerint még két évig padlón lesz a lakáspiac.

NAPI, 2010. december 8. szerda, 09:31

Az amerikaiak 58 százaléka arra számít, hogy a lakáspiac még legalább két évig nyomás alatt marad - derül ki a Trulia és a RealtyTrac internetes ingatlanszakportálok közös felméréséből. A megkérdezettek 48 százaléka azt mondta, hogy meggondolná kölcsönszerződése felbontását, ha lakásának piaci ára hitelének összege alá csökkenne. A két site májusi felmérésében még csak 41 százalék volt ez az arány. Ez a változás részben azt tükrözheti, hogy az elmúlt időszakban ismét csökkenésnek indult a lakások ára.

A felmérés arra is utal, hogy tovább hanyatlott az amerikaiak bankokba vezetett bizalma, miután kiderült, hogy enyhén szólva hanyagul készítik elő az árverési eljárásokat. Az USA 50 államának ügyészsége indított eljárást annak kiderítésére, igaz-e, hogy a végrehajtással megbízott ügyvédi irodák "robotaláírókat" alkalmaznak, azaz úgy szignálják a bedőlt lakáshitelekkel kapcsolatos - a bankoktól kapott - dokumentumokat, hogy el sem olvassák azokat.

A két site egyébként még a vizsgálatukban megkérdezett embereknél is pesszimistább. Saját elemzésük alapján úgy vélik, hogy az amerikai lakáspiac csak 2014-ben kezd majd magához térni. Emellett arra számítanak, hogy az új év elején megugrik az árverések száma, miután sok változó kamatozású lakáshitel abba a törlesztési szakaszba érkezik, amikor a bankok magasabb kamatot kezdenek felszámítani.