Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az előző hónaphoz mérve októberben 0,5 százalékos volt az infláció. Szeptemberben viszont az idén első ízben negatív havi inflációt mértek Csehországban.

Októberben elsősorban az élelmiszerek drágultak, de magasabbak voltak a lakbérek, a villanyáram és más, lakhatási költségek. Az élelmiszerárak átlagban 2,8 százalékkal voltak magasabbak, mint egy éve. Drágábbak voltak a húsok, hústermékek, a joghurtok. A legnagyobb mértékben, 25 százalékkal a burgonya ára emelkedett. A tömény alkoholos italok 4,1 százalékkal, a sör 3 százalékkal, a bor pedig 1,5 százalékkal volt drágább. Emelkedtek a dohánytermékek árai is.

Az alkoholnál és a dohánytermékeknél a közeljövőben további drágulás várható, mert emelkedni fog a fogyasztási adójuk.

A lakhatási kiadások terén a villanyáram 10 százalékkal, a gáz 3,6 százalékkal, a fűtés 5 százalékkal, a vízdíjak pedig 2,6 százalékkal drágultak. A lakbérek emelkedése 3,8 százalékos volt.

A másik oldalon tovább csökkent a ruházati cikkek és a lábbelik ára, 2 százalékkal. Szeptemberben ezeknél 3,3 százalékos volt az árcsökkenés.

Elemzők azt várják, hogy az éves csehországi infláció a következő hónapokban is három százalék körül fog mozogni, az egész évre 2,8 százalékkal számolnak az előrejelzések.