Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Rég nem látott optimizmus mellett tovább erősödött a lej az euróhoz képest szerdán, a jegybank (BNR) irányadó árfolyama egy éve nem látott szintre 4,3364-re csökkent. A bankközi devizapiacon reggel egy euróért 4,320 -4,330 lejt kértek, délután az árfolyam 4,33 fölé emelkedett. A román nemzeti valuta hetek óta tartó erősödésén nagyot lendített a JP Morgan kedd esti bejelentése, mely szerint várhatóan március elsejétől három román kötvénysorozatot beemel a feltörekvő piaci kötvényindexébe (GBI-EM). Mindez elegendő volt ahhoz, hogy a külföldiek agresszív lejvásárlásba kezdjenek, a bejelentés óta a lej 1,25 százalékot erősödött az euróval szemben - állítják a pénzpiaci elemzők.

A lej féktelen erősödését a BNR intervenciója mérsékelte, a jelentős mennyiségű valutavásárlás várhatóan a következő napokban is 4,30-ás szint fölött tartja az árfolyamot - vélik az ING elemzői.

A lej a decemberi parlamenti választások után kezdett erősödni, ami elemzők szerint azzal magyarázható, hogy jelentősen nőtt a román állampapírok iránti kereslet a külföldiek körében. Az elmúlt licitek során rendre többszörösen túljegyezték a román kötvényeket, ami egyre csökkenő hozamokat eredményezett. A legutóbbi január 10-ei aukción az államkincstár a tervezett 600 millió lej helyett 1,8 milliárd lej értékben adott el a 3 éves lejáratú papírokból 6,03 százalékos átlagos hozam mellett. A befektetők ajánlata 5,26 milliárd lejt összesített.

Az év első hónapjában nyolc aukción 4,6 milliárd lejt készül kölcsönözni Bukarest, a tervek szerint idén 18-20 milliárd lej értékű állampapírt dobnak piacra.