Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az unió 27 tagországában évente 120 milliárd euróra becsülhető kárt okoz a korrupció - közölte egy a témáról Göteborgban rendezett konferencián Cecilia Malmstrom, az Európai Bizottság belügyi biztosa. A közbeszerzéseknél a szerződési összegek 20-25 százalékát is elérheti a vesztegetések összege a biztos szerint. Márpedig a közbeszerzési szerződések teszik ki az EU teljes GDP-jének mintegy 15 százalékát.

Az EUobserver emlékeztetett rá: a Transparency International (TI) legutóbbi jelentése azt mutatta, hogy a közbeszerzések terén a szabályok megsértésében élenjáró országok Bulgária, Csehország, Olaszország, Románia és Szlovákia. Tény, hogy ebben szerepe van a szabályok bonyolultságának és az adminisztratív terheknek is, amelyek plusz ösztönzést adnak ezek megkerülésére. Azonban hogy mennyire meghatározó e folyamatban a korrupció, jól mutatja az a felmérés, amely szerint a cseh kis- és középvállalatok öt vezetőjéből három meg van győződve arról, hogy nem juthatnak állami megrendeléshez csúszópénzek kifizetése, hivatalnokok megvesztegetése nélkül.

A problémát súlyosbítja, hogy a TI szerint egyes országok az uniós tagság elnyerését követően ahelyett hogy fokozták volna, visszafogták harcukat e jelenség ellen - ez történt Magyarországon, Csehországban és Szlovákiában.

Görögországban, Olaszországban, Portugáliában és Spanyolországban ugyanakkor súlyos hiányosságok vannak az állami szektor elszámoltathatóságát illetően. A Transparency Internationalnak az a véleménye, hogy nem lehet tovább figyelmen kívül hagyni a kapcsolatot ezekben az országokban a korrupció és a pénzügyi-költségvetési válság között.

A korrupció elleni harcra ösztönzés érdekében az Európai Bizottság még ebben az évben nyilvánosságra hozza a helyzetet országonként is elemző értékelését és javaslatait az alkalmazandó módszerekre - mondta Malmstrom.