Évtizedekre lelassul az orosz gazdaság

A következő két évtizedben az orosz gazdaság növekedése elmarad a világétól, ami fenyegeti a Putyin elnök által kijelölt célok elérését.
Barabás T. János, 2013. november 8. péntek, 20:27
Fotó: Napi.hu

Alekszej Uljukajev gazdasági miniszter szerint a következő húsz évben az orosz gazdaság átlagos évi növekedési üteme 2,5 százalékos lesz. Ez messze van a Vlagyimir Putyin elnök által megválasztása előtt ígért 4,5 százaléktól, és attól az újabb célkitűzésétől, hogy Oroszország ennek az évtizednek a végére bekerüljön a világ öt vezető gazdasága közé. A miniszter prognosztizálta ütem ugyanis jelentősen elmarad a tárcája számításai szerint várható 3,4-3,5 százalékos globális növekedéstől, és társaitól a BRICS (Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika) csoportban - a legnagyobb feltörekvő országcsoport gazdasága 5,2 százalékkal fog bővülni e két évtized alatt.

Számos elemző még a miniszteri prognózist sem tartja reálisnak, mert túlságosan magas, és a nemzetközi szakértők által várt csökkenés helyett növekvő olajáron alapul. Neil Shearing, a londoni Capital Economics vezető feltörekvő piaci közgazdásza valószínűbbnek tart egy 2-2,5 százalékos orosz növekedést, mások hosszabb távon stagnálásra számítanak. Erre utal az is, hogy Elvira Nabiullina, a moszkvai jegybank új elnöke az infláció elleni harcot tartja fontosabbnak a gazdasági növekedés ösztönzésénél. Uljukajev is elismerte, hogy az általa jelzett értéket is csak kemény munkával lehet majd elérni - írta a The Moscow Times.

HOZZÁSZÓLÁSOK