Évtizedes mélyponton a brit munkanélküliség

Több mint egy évtizede nem mért mélypontra, 5 százalék alá süllyedt a munkanélküliség Nagy-Britanniában, a foglalkoztatottsági ráta pedig beállította eddigi rekordját.
MTI, 2016. szeptember 14. szerda, 13:15
Fotó: MTI/EPA

A brit statisztikai hivatal (ONS) szerdai adatismertetése szerint a júliussal zárult három hónapban átlagosan 4,9 százalék volt az állástalanok aránya; ez 2005 harmadik negyedéve óta a legalacsonyabb szint.

A vizsgált időszakból öt hét a brit EU-tagságról július végén tartott népszavazás utáni időre esett. A referendumon a brit választók szűk, 51,9 százalékos többsége a kilépésre voksolt.

Az ONS szerdai adatai szerint a rendszeres fizetett munkát végzők száma 31,77 millió volt a felmérés idején, 174 ezerrel több, mint az előző negyedévben és 559 ezerrel több, mint egy évvel korábban.

Ez a 16 és 64 év közötti korcsoporton belül 74,5 százalékos foglalkoztatottságnak felel meg. Ez a legmagasabb foglalkoztatottsági ráta a brit gazdaságban azóta, hogy az ONS 1971-ben elkezdte a jelenlegivel összehasonlítható módszertan alapján mérni ezt a mutatót.

Londoni szakelemzők szerint azonban a további foglalkoztatási kilátások már jóval borúsabbak, mindenekelőtt a népszavazási eredmény okozta reálgazdasági sokk miatt.

A világ egyik legnagyobb munkapiaci szolgáltató csoportja, a ManpowerGroup brit részlege e héten ismertetett új negyedéves felmérésében 2102 brit vállalatot kérdezett a referendum utáni hetekben arról, hogy milyen változásokra számítanak telephelyeik alkalmazotti állományában a decemberrel záruló három hónapban a jelenlegi negyedévhez képest, és megállapította, hogy a brit gazdaság vizsgált kilenc szektorából hatban romlottak a vállalatok foglalkoztatási várakozásai.

A cég szerint ez jelzi azt az üzleti várakozást, hogy a népszavazás után a brit gazdaság hosszasan elhúzódó bizonytalan időszak elé néz.

A felmérés szerint az üzleti és pénzügyi szolgáltatási szektorban különösen jelentős mértékben gyengült a foglalkoztatási kilátások megítélése.

A Manpower szakértői szerint a Londonban megtelepedett pénzügyi szolgáltató cégek körében a legfőbb aggodalom forrása az, hogy a City bankjai megtarthatják-e a passporting jogokat, vagyis a kontinentális - főleg euróövezeti - pénzügyi szolgáltatásnyújtási engedélyüket Nagy-Britannia EU-tagságának megszűnése után is.

A cég szerint a citybeli pénzügyi cégek munkaerőtoborzási hajlandóságának gyengülése azt tükrözi, hogy a szektor borúlátóan ítéli meg e jogok megtarthatóságának esélyeit.

A Manpower hangsúlyozta, hogy a londoni City két legnagyobb kontinentális riválisa, Párizs és Frankfurt máris "udvarol" a City nagy cégeinek.

A felmérés adatai szerint a dublini pénzügyi szolgáltatási állásokra Londonból beadott jelentkezések száma 800 százalékkal ugrott meg a brit népszavazás óta.

HOZZÁSZÓLÁSOK