Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Már az elnökválasztás előtt készült közvélemény-kutatások is nagyon szoros eredményt vártak Lengyelországban, de nemhogy százalékok, hanem ezrelékek dönthetnek majd vasárnap. A Wyborcza szerint rekord érdeklődés övezte a voksolást: 68,9 százalékos volt a részvétel, ami felülmúlja az első forduló két héttel ezelőtti 64,51 százalékos adatát.

Az exit pollok alapján pedig a hatalmon lévő Andzrej Duda - a jobboldali Jog és Igazságosság párt (PiS) jelöltje - nyerte a választást 50,4 százalékkal, míg az összellenzéki jelölt, Rafal Trzaskowski varsói polgármester csak 49,6 százalékot szerzett. Azonban maguk a készítők figyelmeztetnek, hogy ezekből az adatokból felesleges kiindulni: a mérés hibahatára 2 százalék, de jelenleg megmondhatatlan, hogy ki lesz az új elnök. Szakértők úgy fogalmaztak, "lehetetlen történt, hogy ennyire kicsi a különbség".

Két hónappal ezelőtt esélyünk sem lett volna, de szerencsére a társadalom felébredt. Mindannyian, és ez már győzelem - mondta el az urnazáráskor Trzaskowski a Rzeczopospolita beszámolója szerint, aki természetesen látva a szoros exit pollokat még nem gratulált.

Köszönöm, honfitársaim, ez egy komoly hitvallás a demokrácia mellett - köszönte meg már Andzrej Duda elnök, hogy ilyen magas volt a részvétel. Győztesnek még ő sem kiáltotta ki magát, azzal megvárja a hivatalos végeredményt.

A választás tétjéről és a kampányról szóló elemzésünket itt olvashatja el:

 

A régió nevében is üzennek a lengyelek Európának

Megfigyelők szerint jelképes lesz a lengyel elnökválasztás eredménye, mivel vagy marad a populista, jobboldali nacionalista államfő az ország élén, vagy a liberális, mérsékelt jobboldali ellenzéki jelölt veszi át a helyet, üzenve Európának, hogyan alakulhat a politikai divat a közeljövőben. Hosszú hónapok vitái után vasárnap eldől, ki lesz Lengyelország új államfője.