Exit poll: újra győzött a ciprusi elnök

Nikosz Anasztasziadisz hivatalban lévő államfő győzött a ciprusi elnökválasztás vasárnap tartott második fordulójában az exit poll eredmények szerint - írja a Híradó.hu.
Szász Péter, 2018. február 4. vasárnap, 19:05
Fotó: AFP

Anasztasziadisz a leadott szavazatok 54,5-59,5 százalékát szerezhette meg, míg ellenfele, Stavrosz Malasz baloldali független jelölt a voksok 40,5-45,5 százalékával szorult a második helyre.

A szavazóhelyiségekből kilépők megkérdezésével készült két másik felmérés hasonló eredményeket mutatott. A hivatalos eredményt még vasárnap este közzéteszik.

A választásra jogosultak 73 százaléka jelent meg az urnáknál vasárnap, míg az egy héttel korábban tartott első fordulóban kicsit alacsonyabb, 7,188 százalékos volt a részvételi arány. Egy héttel ezelőtt is Anasztasziadisz nyert, a szavazatok 35,5 százalékával, Malasz pedig a voksok 30,3 százalékával jutott be a második fordulóba. Az első fordulóban összesen kilenc jelölt indult.

Anasztasziadiszt a kormányzó Demokratikus Tömörülés (DISY) jelölte újra. Malasz függetlenként indult a választáson, de támogatja őt a legnagyobb ellenzéki tömörülés, a kommunista Ciprusi Nép Haladó Pártja (AKEL) - olvasható a portálon.

Az új államfő egyik legfontosabb feladata az lesz, hogy "új életet leheljen" a sziget újraegyesítéséért folytatott tárgyalásokba. A megbeszélések a Törökország jövőbeli szerepe körüli nézeteltérések miatt futottak zátonyra 2017 nyarán.

HOZZÁSZÓLÁSOK