Exkormányfő és miniszterek "estek el" a cseh vizsgálatban

A cseh parlament különleges vizsgálóbizottság egy sor korábbi miniszterre és egy volt miniszterelnökre is lecsapott egy másfél évtizeddel ezelőtt végrehajtott privatizáció enyhén szólva gyanús körülményei miatt.
Barabás Júlia, 2019. október 12. szombat, 16:24
Fotó: Shutterstock

Egy korábbi kormányfő és exminiszterek ellen tett feljelentést a cseh parlament alsóházának különleges vizsgálóbizottsága az OKD szénbányászati vállalat privatizációjával, majd ezt követő csődjével kapcsolatban - adta hírül a Radio Praha. Stanislav Gross kormánya 2004-ben döntött arról, hogy 4,1 milliárd koronáért eladják az OKD 45,88 százalékát a Carbon Invest nevű vállalatnak, ám néhány hónap után nem ez a cég, hanem Zdenek Bakala milliárdos RPG Industries vállalkozás kapta meg a részvénycsomagot.

A cseh legfelsőbb ügyészség úgy látja, hogy a moráviai-sziléziai régió legnagyobb munkaadójának tulajdonrésze áron alul került az új tulajdonoshoz, ugyanis a reális vételár 9,8 milliárd korona lett volna. A parlamenti vizsgálóbizottság szerint a privatizációt egyes politikusok, tisztviselők és üzletemberek, illetve jogászaik vagy hozzá nem értő módon, vagy szándékosan jogsértően hajtották végre.

Ezért 14 személy, köztük négy volt miniszter és Bakala, illetve a Carbon Invest társtulajdonosa, Viktor Kolácsek ellen büntetőjogi feljelentést tettek. Az egyik érintett Bohuslav Sobotka, aki akkoriban pénzügyminiszter volt, később kormányfő lett. A testület vizsgálta azt is, hogy a részvénycsomag vásárolója hogyan teljesítette vállalásait, különösen annak tükrében, hogy az OKD 2016-ban csődbe ment.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

terabit, 2019.10.12 16:32

Itt mennyi sok mindenkit lehetne felakasztani ugyanilyen alapon...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html