Egy korábbi kormányfő és exminiszterek ellen tett feljelentést a cseh parlament alsóházának különleges vizsgálóbizottsága az OKD szénbányászati vállalat privatizációjával, majd ezt követő csődjével kapcsolatban - adta hírül a Radio Praha. Stanislav Gross kormánya 2004-ben döntött arról, hogy 4,1 milliárd koronáért eladják az OKD 45,88 százalékát a Carbon Invest nevű vállalatnak, ám néhány hónap után nem ez a cég, hanem Zdenek Bakala milliárdos RPG Industries vállalkozás kapta meg a részvénycsomagot.

A cseh legfelsőbb ügyészség úgy látja, hogy a moráviai-sziléziai régió legnagyobb munkaadójának tulajdonrésze áron alul került az új tulajdonoshoz, ugyanis a reális vételár 9,8 milliárd korona lett volna. A parlamenti vizsgálóbizottság szerint a privatizációt egyes politikusok, tisztviselők és üzletemberek, illetve jogászaik vagy hozzá nem értő módon, vagy szándékosan jogsértően hajtották végre.

Ezért 14 személy, köztük négy volt miniszter és Bakala, illetve a Carbon Invest társtulajdonosa, Viktor Kolácsek ellen büntetőjogi feljelentést tettek. Az egyik érintett Bohuslav Sobotka, aki akkoriban pénzügyminiszter volt, később kormányfő lett. A testület vizsgálta azt is, hogy a részvénycsomag vásárolója hogyan teljesítette vállalásait, különösen annak tükrében, hogy az OKD 2016-ban csődbe ment.