Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A most közölt adatok szerint az oroszok 21 százaléka szeretne állandó jelleggel külföldön élni. Májusban a válaszadóknak még csak 15 százaléka nyilatkozott így - idézi a kutatás eredményeit az MTI.

A közvélemény-kutatók által megszólaltatott 18 és 24 év közötti fiatalok 53 százaléka mondta azt, hogy emigrálni akar. Májusban ebből a korosztályból 37 százalék mondta ezt. A 25 és 39 év közötti oroszok 30 százaléka, a 40 és 54 év közöttieknek pedig 19 százaléka költözne el tartósan az országból. Az 55 év felettiek között ez az arány 7 százalékra csökken.

A kivándorlási szándék főbb indítékai közé tartozik, hogy az emberek szeretnének jobb jövőt biztosítani gyerekeiknek (45 százalék), hogy elégedetlenek az orosz gazdaság színvonalával (40 százalék), vagy hogy jobb üzleti lehetőségeket látnak külföldön. 33 százalék az országban kialakult politikai helyzettel elégedetlen.

Sztyepan Goncsarov, a Levada-központ kutatója szerint a kivándorlási kedvre "ideiglenes és érzelmi hatást" gyakorolhatott a nyári ellenzéki megmozdulások elfojtása, de létezik egy tartós növekedési irányzat is, amely a romló gazdasági és politikai helyzetre adott reakció. A szakértő hozzátette, hogy az orosz fiatalok mobilitása a világtendenciának megfelelően magasabb, mint a többi nemzedéké.

Az oroszok 77 százaléka egyébként nem kívánja elhagyni hazáját.

A felmérést szeptember 26. és október 2. között végezték el egy 1601 fős országos reprezentatív listán.