Gyenge évük volt tavaly a romániai pincészeteknek, a kedvezőtlen időjárás miatt körülbelül - írta a Maszol. negyedével kevesebb bort állítottak elő, mint 2018-ban, a kivitel ennek ellenére meglódult.

A Bortermelők és Exportőrök Egyesületének adatai szerint 23,4 millió literre nőtt. Ez jelentős, 30 százalékos többlet az egy évvel korábbi mennyiséghez képest, s egyúttal több évtizedes rekordot is jelent. Az elmúlt években gyors ütemben nőtt a kivitel, mely 2009-ben még csak 9,6 millió litert tett ki.

A határon túl értékesített bor értéke ugyanakkor minimális mértékben nőtt tavaly, mindössze 1,6 százalékkal, 30,4 millió euróról 30,9 millióra. Ennek az oka az, hogy a kivitelen belül nőtt az ömlesztett és csökkent a palackozott bor mennyisége. A literenkénti átlagár 1,3 euró volt, ami a legalacsonyabb érték 2011 óta. Az átlagár 2014-ben volt a legmagasabb, 1,9 euró/liter.

Tavaly 3,9 millió hektoliter bort termeltek Romániában, ennek azonban csak 6 százalékát értékesítették külföldön. A legnagyobb mennyiség, 4,2 millió liter, Németországba került, majd Görögország, Nagy-Britannia, Spanyolország, Hollandia, Olaszország és az Egyesült Államok következnek. A kivitel értéke alapján felállított ranglistán azonban Kína a negyedik, mivel oda lényegesen drágább, s jobb minőségű borokat exportálunk, mint más országokba.