Exportvám kivetését tervezi gabonára Oroszország

Oroszország, a világ egyik legnagyobb gabonaexportőre exportvám kivetését tervezi gabonára a belföldi igények kielégítése érdekében.
MTI-Eco, 2014. december 22. hétfő, 13:47
Fotó: Reuters

"Javaslatot dolgozunk ki exportvám kivetésére. A döntést 24 órán belül meghozzuk" - idézte az Interfax hírügynökség Arkagyij Dvorkovics miniszterelnök-helyettest. Az Interfax értesülése szerint Dimitrij Medvegyev miniszterelnök szakértőkkel folytatott megbeszélésen közölte, hogy a magas nemzetközi gabonaárak miatt felszökött az oroszországi gabonaexport, az országnak viszont vigyáznia kell a készleteire.

Oroszországban az idén rekordközeli mennyiségű gabonát takarítottak be, jóval többet a tavalyinál. Az orosz mezőgazdasági minisztérium szombaton közzétett adatai szerint az idén 104 millió tonna gabonát szállítottak magtárakba. Ennél többet csak 2008-ban, 108,2 millió tonnát. Tavaly 92,4 millió tonna gabonát takarítottak be Oroszországban.

Oroszország már 21 millió tonnát exportált a július elsején kezdődött szezonban a belföldi kereslet fedezésének a veszélyeztetése nélkül exportra rendelkezésre álló 28 millió tonnából - idézte az Interfax Arkagyij Dvorkovics miniszterelnök-helyettest.

A múlt hét elején Oroszország megszigorította az exportra szánt gabona minőségének ellenőrzését, majd december 17-én leállította a gabonaszállítmányok vasúti szerelvényekbe rakodását. Az orosz állami vasutak az értesülést nem kommentálta a Reutersnek.

Az orosz exportvám bevezetésének a hírére a chicagói CBOT árutőzsdén a tőzsdén kívüli forgalomban 1,3 százalékkal emelkedett a gabona határidős jegyzése. Az európai Euronext határidős piacon a malmi búza határidős jegyzése márciusi szállításra 1,5 százalékkal emelkedett.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matrica, 2014.12.22 15:04

A szankciok hatottak, most minden kopejka szamit.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html