Expressz tempóra váltanának a finnek

Finnország támogatná egy olyan gyorsvasút megépítését, amely expressz sebességű szerelvényekkel kapcsolná össze Helsinkit és Moszkvát. A terv nem a távoli jövőről szól.
Barabás Júlia, 2020. január 23. csütörtök, 21:00
Fotó: Pixabay

Finnország érdekelt egy expresszvasút kiépítésében, amely összekötné a finn és az orosz fővárost egymással - írta a Moscow Times.

A projekt megvalósítását reálissá teszi, hogy a finnek úgy gondolják: meg kellene hosszabbítani Helsinkiig a Moszkva és Szentpétervár között kiépülő gyorsvasutat. Ezt a terek szerint 2026-ra fejezheti be, költsége 1,5 ezer milliárd rubel (az éves magyar GDP ötöde).

A finnek úgy vélik, hogy szuperexpresszel hat órára lehetne lerövidíteni a két főváros közötti utazást, ami lendületet adna az idegenforgalomnak mindkét irányba. A finn kereskedelmi miniszter, Ville Skinnari tárgyal a tervről az orosz vasutak vezetőjével, Oleg Belozerovval hivatalos oroszországi útján. Rajta kívül az átalakulófélben lévő orosz kormány két tagjával, Dmitri Kozak ideiglenes miniszterelnök-helyettessel és Makszim Oreskin gazdasági miniszterrel is egyeztetett.

HOZZÁSZÓLÁSOK