Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A súlyozott átlagos társasági adókulcs mértéke közel negyven éve folyamatosan mérséklődik. A Tax Foundation elemzése szerint az 1980-ban mért 38,8 százalékról 2018-ra 26,5 százalékra esett vissza globális szinten. Európában átlagosan 25,4 százalékra csökkent negyven év alatt a vállalatok társasági nyereségét érintő közteher.

A Magyarországon működő szervezeteknek még ennél is jelentősen kevesebb, mindössze 9 százalékos társasági nyereségadót kell megfizetniük 2017 óta. Ez a legalacsonyabb érték az Európai Unió tagállamaiban. Hasonlóan kedvező társasági nyereségadókulcsot egész Európában is csak Montenegróban kell fizetniük a cégeknek, szintén 9 százalékot.

Rencz Botond, az EY vezérigazgatója szerint a Magyarországon is megfigyelhető általános társaságiadókulcs-csökkentési trend mögött az egyik meghatározó szándék az államok verseny- és tőkevonzó képességének erősítése.

A technológia fejlődésével, valamint a globalizáció és a geopolitikai változások hatására a befektetők sokkal rugalmasabbak lettek. A beruházásoknál kiemelt szempont, hogy a társasági nyereségadó szintje mekkora az adott országban. Részben ezt igazolja, hogy a KSH adatai szerint tavaly éves szinten a nemzetgazdasági beruházások volumene 17 százalékos emelkedéssel az eddig mért legmagasabb szintre nőtt - mondta a vezérigazgató.

A Tax Foundation egy adópolitikával foglalkozó vezető független nonprofit szervezet, 1937 óta készítenek elemzéseket és kutatásokat a területen.