Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Azok a lengyelek, akik idén mennek nyugdíjba, mintegy öt százalékkal több pénzt fognak kapni azokhoz képest, akik tavaly vonultak vissza, még a koronavírus-járvány előtt. A magyarázat egyszerű: miután a járványban viszonylag sok idős ember hunyt el, csökkent a lengyelek átlagéletkora, és bővült a nyugdíjalap - írja a Business Insider Polska.

A Családügyi és Társadalompolitikai Minisztérium a társadalombiztosításhoz fordul, hogy ellenőrizze, pontosan milyen módon hatott a járvány és a magas halálozási arány tavaly a járadékokra. Lengyelországban 2020-ban 477 ezren haltak meg, ami 67 ezerrel több ember elvesztését jelenti, mint 2019-ben, és a II. világháború óta a legmagasabb éves adat.

Lengyelországban az ezzel foglalkozó szakemberek szerint az életkor hossza 2016 óta nem nőtt, de akkora esést, amit a járvány tavaly okozott, soha korábban nem jegyeztek fel. A férfiak életkora körülbelül 1,3 évvel, a nőké 0,8 évvel csökkent, márpedig az átlagos élethossz az egyik kulcseleme a nyugdíj kiszámolásának.

A járványt azok élik túl, akik erősebbek, és hosszabban fognak élni, ezért a következő években várhatóan ideiglenesen nő az átlagéletkor, de ez egyfajta "mesterség beavatkozás" következménye lesz. Így a friss nyugdíjasok pénze a következő években relatíve kisebb lehet - mondják nyugdíjszakértők.