Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az április-májusi franciaországi elnökválasztás kimenetelét tartják a jövő év legnagyobb bizonytalanságot hordozó eseményének a Bloombergnek nyilatkozó alapkezelők. Bár Hollandiában, Németországban és esetleg Olaszországban és Görögországban is lesznek parlamenti választások, ezek eredménye nem fenyeget a 2008. szeptemberi Lehman Brothers csődjéhez hasonló gazdasági következményekkel.

Marine Le Pen, a radikális jobboldali Nemzeti Front elnöke azt ígéri, hogy ha nyer, akkor népszavazást írat ki az ország európai uniós tagságáról. Ha ez megtörténik, és a franciák a britekhez hasonlóan a kilépésre voksolnak, az legkevesebb az euró, illetve jó eséllyel az EU végét jelentheti, amit gazdasági összeomlás követne.

Tuti témák

A radikális francia vezető tuti témákkal nyomul: a bevándorlás és a terrorakciók miatt kialakult dühös hangulatra és az évek óta stagnáló életszínvonalra játszik. Az elmúlt egy évben majdnem végig Le Pen vezette a francia közvélemény-kutatásokat, csak az elmúlt hetekben szorult a második helyre, miután a konzervatívok megválasztották elnökjelöltjüknek Francois Filliont.

A Sofres intézet jelenlegi prognózisa szerint Fillon 66-34 százalékban elverné, ha ők ketten kerülnének az elnökválasztás második fordulójába. Az eredménnyel kapcsolatos fogadásokon a bookmakerek 25 százalékos esélyt adnak annak, hogy Le Pen győz, ám ne feledjük, hogy a FiveThirtyEight.com választási elemző cég az amerikai voksolás előtt ennyi idővel 23 százalékra adta Donald Trump sikerét.

Nagy különbség

És ne feledjük azt sem, hogy a piacok pozitívan reagáltak a volt ingatlanmágnás megválasztására, ugyanis adócsökkentési tervei és a pénzügyi rendszer szabályozásának felhígításával kapcsolatos ígéretei tetszenek a befektetőknek, annak ellenére, hogy a külkereskedelem korlátozását nem vennék jó néven. A Dow Jones a választás óta hét százalékkal hízott.

Ez az optimizmus azonban azonnal elszállna, ha a francia szavazáson Le Pen győzne, ugyanis abban semmi jót nem találnának a befektetők. A Bank of America Merrill Lynch decemberi felmérése szerint az alapkezelők az EU szétzilálódását és az európai nagybankok csődjét látják rémálmaikban. Ez felülírja a Brexit következményeivel kapcsolatos aggodalmaikat is.

Merkel kevés

Elvileg nagy kockázatot láthatnának abban, hogy a németek szeptemberben újraválasztják-e kancellárjuknak Angela Merkelt, ám ha ez nem történne meg, akkor is egy EU-párti politikus ülhetne a székébe. Hollandiában győzhet az EU-ellenes Szabadságpárt, ám a politika főáramába tartozó politikai erők valószínűleg összefognának, hogy megakadályozzák a párt vezére, Geert Wilders hatalomra kerülését.

Le Pen győzelme azonban betetőzne minden negatív folyamatot. Azt, hogy Lengyelországon és Magyarországon populista rezsim működik, és hogy Olaszországot a negyedik, nem választáson hatalomra került miniszterelnök vezeti. A befektetők úgy látják, hogy ha a populizmus győz Franciaországban az az utolsó csepp lesz a pohárban. Az lelöki Európát a szakaszék széléről az ismeretlen mélységbe.

Népszavazás

Az igazán "életveszélyes" - legalábbis az EU halálával fenyegető - kockázatot a beígért népszavazás jelenti. Le Pennek módosítania kellene a francia alkotmányt ahhoz, hogy az ország kilépjen az EU-ból, amihez a törvényhozás mindkét házában abszolút többségre lenne szüksége.

Láthattuk azonban a brit parlament példáján, hogy a képviselők vonakodnak szembe menni egy referendum döntésével, még akkor is, ha az csak véleménynyilvánító volt, azaz semmire sem kötelezi őket.

Másrészt Le Pen hatalomra kerülése akkor is földrengésszerű hatással járna Európában, ha végül nem íratna ki népszavazást az EU-tagságról. Az egységes Európával szemben averziói miatt ugyanis lehetetlenné tenné, az uniót fenntartó francia-német együttműködést. Győzelme az EU teljes egzisztenciális válságához vezetne - véli Mark Leonard külpolitikai szakértő.