Az Európai Bizottság hétszázötven milliárd euróval fejelné meg az EU jövőre kezdődő hosszútávú költségvetését a koronavírus-járvány hatásainak gyors enyhítése és a gazdaság mielőbbi talpra állítása érdekében.

Az uniós testület jövő januártól kötvénykibocsátással hozná létre a 750 milliárdos alapot, amelynek több mint a kétharmadát - 560 milliárdot - szétosztaná a tagállamok között vissza nem térítendő támogatások (310 milliárd) és kölcsönök (250 milliárd) formájában. A pénz tetemes részét azok vihetnék el, akiket a legjobban sújtott a járvány.

A 2024 végéig felhasználható európai helyreállítási alapból Magyarország mindent összevéve legalább 15 milliárd euróval részesedne. Az Európai Bizottság kalkulációi szerint ugyanis a magyaroknak 6,136 milliárd támogatás és 6,968 milliárd kölcsön járna. Ezen felül Magyarország nagyjából plusz 2 milliárd euróra számíthatna. A felhasználható forrás ennél több is lehet, ha hozzáadódnak a ma még nem számszerűsíthető egyéb pénzügyi támogatások - írta a napilap.

A jogosultság mértékének kiszámításakor elsősorban a népességszámot, az egy főre jutó GDP mértékét és a munkanélküliségi rátát vennék figyelembe. A támogatáson felül hitelhez is juthatnának a kérelmező országok, ennek maximális összege nem haladhatja meg a bruttó nemzeti jövedelem (GNI) 4,7 százalékát.

A program legnagyobb nyertese Olaszország (154 milliárd), Spanyolország (124 milliárd) és Lengyelország (52 milliárd) lenne.