Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ukrajna pénzügyi stabilitásának erősítése érdekében tett lépésnek értékeli az IMF, hogy a kijevi hatóságok államosítják a Privatbankot - derül ki a nemzetközi pénzügyi szervezet közleményéből. A 20 millió ügyfelet kiszolgáló pénzintézet rendszerszintű jelentőséggel bír az ország bankrendszerében.

Az államosítással biztosítható a Pirvatbank folyamatos működése. Az állami kézbe vétel után vissza kell fizetni a bank adósságát és független menedzsmentre kell bízni a pénzintézet irányítását. A Valutaalap továbbra is támogatja az ukrán reformokat, amelyek egyik célja a pénzügyi rendszer átláthatóvá tétele.

A BBC emlékeztetett arra, hogy a Privatbank a hónap elején 5,65 milliárd dolláros tőkehiánnyal küszködött és hiteleinek 97 százaléka olyan vállalatokhoz került, amelyek egyben a pénzintézetet tulajdonosai.

A bankban tartja a pénzét 3,2 millió nyugdíjas, félmillió diák és 1,6 millió szociális gondokkal küszködő háztartás is. Az államosításnak köszönhetően 3,2 millió köz- és magánalkalmazott kaphatja meg a bérét a bankon keresztül.