Ez a közelmúlt legjelentősebb politikai gyilkossága - Felszólítás a Kremlnek

Független, nemzetközi vizsgálatra van szükség a Nyemcov-gyilkosság ügyében - áll az Európai Parlament mai állásfoglalásában. A képviselők felszólítják a Kremlt, hogy „hagyjon fel az ellenzéki vezetők, a civil társadalom képviselői és a független média elleni mindenfajta – mind politikai, mind bírói – nyomásgyakorlással.
Napi.hu, 2015. március 12. csütörtök, 14:17
Fotó: MTI/EPA

Borisz Nyemcov orosz ellenzéki politikus meggyilkolásának felderítésére független, nemzetközi vizsgálatot kell indítani, jelentették ki a képviselők egy csütörtökön megszavazott állásfoglalásban. Ez a "közelmúltbeli oroszországi történelem legjelentősebb politikai gyilkosságaˮ - fogalmaztak. A Kreml propagandája "elnyomással, gyűlöletbeszéddel és félelemmel átitatott országgá alakítja Oroszországotˮ.

A képviselők független nemzetközi vizsgálatot kérnek Borisz Nyemcov orosz ellenzéki politikus meggyilkolásának felderítésére. Nyemcov éppen a kelet-ukrajnai háborúban való orosz részvételre gyűjtött bizonyítékokat, a gyilkosságra pedig két nappal azelőtt került sor, hogy egy háborúellenes tüntetés élére állt volna.

Az Európai Parlament tisztelgett Nyemcov előtt, "aki életét egy demokratikusabb, virágzó és nyitott, a szomszédos államokkal és partnereivel szilárd kapcsolatokat ápoló Oroszország létrehozásának szentelteˮ.

Hosszú a sor

A képviselők felsorolták az 1998 óta "megoldatlan politikai indítékú gyilkosságokat": Anna Politkovszkaja tényfeltáró újságíró, az Egyesült Királyságban meggyilkolt Alexander Litvinyenkó, Sztanyiszlav Markelov ügyvéd, Anasztaszija Baburova újságíró, Natalja Esztyemirova emberi jogi aktivista, Szergej Magnyitszkij ügyvéd, és Borisz Nyemcov politikus.

A képviselők bírálták, hogy több, Nyemcov temetésére igyekvő képviselőt és diplomatát nem engedtek be Oroszországba.

"Oroszország a működő demokráciával ellentétes irányba mozdultˮ, mondták a képviselők, akik felszólítják a Kremlt, hogy "hagyjon fel az ellenzéki vezetők, a civil társadalom képviselői és a független média elleni mindenfajta - mind politikai, mind bírói - nyomásgyakorlássalˮ, és bocsássa szabadon a politikai foglyokat, többek között Nadja Szavcsenkó ukrán parlamenti képviselőt és az észt rendőrség egy tisztjét, Eston Kohvert.

A képviselők elítélik, hogy Oroszország nem működött együtt a Malaysia Airlines MH 17-es járatának 2014 júliusi ukrajnai lelövését vizsgáló nemzetközi bizottsággal.

A képviselők támogatásukról biztosítják az orosz demokratikus erőket és sürgetik az Európai Tanácsot, hogy a 28 tagállam nevében erőteljes, egyhangú politikai üzenetet fogalmazzanak meg az emberi jogok oroszországi sárba tiprásával és a szólás- és gyülekezési szabadság elfojtásával kapcsolatban. Az oroszországi és az elfoglalt Krím-félszigeti civil szférát is határozottabb programokkal és több pénzzel kell támogatni - tették hozzá.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

juliann, 2015.03.12 18:22

@unnortodox: Nösült volna meg ötödszörre is,az nem ilyen veszélyes !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

unnortodox, 2015.03.12 18:08

....muszlimok voltak ,szidta a muzulmánokat a faszi ....!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Caleidos, 2015.03.12 17:41

@kopacs:

Nincs az EU-nak semmi köze ehhez az egészhez, de a belső
ellenséget felakarják használni Putyin megdöntésére.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kopacs, 2015.03.12 16:24

AZ EU képviselőinek vajon mi közük van ahhoz, hogy mi történik egy eu-n kivűli országban?
Vagy folytatódik a nincs rajta sapka elnevezésű Hofi story?
Jó lebnne ha azzal foglalkoznánmak, hogy nekünk eu tagoknak jobb leggyen, ne lopjanak el már mindent a kormányok, ne csaljanak a lottón, ne fizzetessenek olyan szolgáltatást kötelezően amit el sem végez a cég, legyenek tisztességesek és sokkal gyorsabbak a biróságok és ne játszanak össze az állami szervekkel, cégekkel, stb
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html