Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A találkozó előtt az amerikai elnök azt mondta a várakozó újságíróknak: mind ő, mind Nazarbajev elszánt abban, hogy megakadályozza Észak-Koreát "a világ nukleáris elpusztításának fenyegetésében" - írta az MTI.

A két politikus a tárgyalásain is elsősorban az Észak-Korea körül kialakult válságot vitatta meg. Trump ígéretet tett a válság megoldására. A Phenjanra gyakorolt "maximális" diplomáciai nyomást és az észak-koreai atomfegyver-arzenált elpusztító esetleges katonai csapást egyaránt megemlítette, mint e válság megoldásának szerinte lehetséges eszközeit. Trump "értékes partnernek" nevezte Kazahsztánt.

Nurszultan Nazarbajev szerint országa valaha a világ egyik legnagyobb atomfegyver-készletével rendelkezett, ám a Szovjetunió széthullásakor önszántából lemondott róla. Kazahsztán tárgyalásokat folytat Iránnal. Felvetette azt is, hogy szívesen közvetítene az Egyesült Államok és Észak-Korea között. Washington és Phenjan között ugyanis nincs hivatalos diplomáciai kapcsolat.

Kazahsztánnak van erkölcsi joga arra, hogy tárgyalásokat folytasson atomfegyverek fejlesztésére törekvő országokkal, s ennek jegyében tárgyalunk Iránnal is - fogalmazott a kazah elnök.