A lengyelek az elmúlt években hozzászoktak ahhoz, hogy országuk gazdasága sokkal gyorsabban fejlődik, mint a többi uniós országé. Az Eurostat friss adatai szerint ennek a "hagyománynak" vége lehet: az idei harmadik negyedévben lelassult a GDP bővülése Lengyelországban - elemzi az adatokat a Gazeta.pl.

Az Európai Unió átlagos gazdasági növekedése 1,9 százalék volt július és szeptember között az egy évvel korábbihoz képest, miközben az eurózónában 1,7 százalékkal mozdult előre a gazdaság. Bár a megfelelő lengyel adat magasabb, 2,2 százalék, ám ez halovány a megszokott 4 százalékos tempóhoz képest.

A korábbi gyorsabb tempónak köszönhetően csökkent a különbség az egy főre eső GDP-ben Nyugat-Európa és Lengyelország között. A lengyelek ma az átlagos uniós szint 68,5 százalékán vannak, míg 2007-ben még csupán 52 százalék volt ez az arány.

Szinte szégyenként élhetik meg a lengyelek - akik gazdasága egyedül marad növekedési pályán Európában a 2008-2009-es válság idején -, hogy Romániában 4,6, Bogáriában 3,4, Spanyolországban és Szlovákiában 3,2-3,2 százalékkal nőtt a GDP az idei harmadik negyedévben. A változás összefügghet az egy évvel ezelőtti lengyel  kormányváltással, amikor a 2010 után magyar modellel szimpatizáló kormány került hatalomra Lengyelországban.

Jövőre az uniós támogatások befolyásának köszönhetően gyorsulhat a lengyel gazdaság.