Ez a német választások legnagyobb kérdése

Kiss J. László, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára szerint a szeptember 24-i német szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás után a legvalószínűbb az úgynevezett Jamaica-koalíció, amelyben a Kereszténydemokrata Unió és a Keresztényszociális Unió (CDU/CSU) lenne a kancellárt adó párt, és tagja lenne a Szabad Demokrata Párt (FDP), valamint a Zöldek.
Szabó Zsuzsanna, 2017. szeptember 17. vasárnap, 15:24
Fotó: AFP

Kiss J. László az M1-en az MTI tudósítása szerint vasárnap azt mondta: a pártok színei (CDU/CSU: fekete, FDP: sárga, Zöldek: zöld) alapján nevezik Jamaica-koalíciónak ezt a lehetséges együttműködést. Felhívta a figyelmet arra, hogy az említett pártok között komoly ellentétek vannak, például a Zöldek 2030-tól nem engedélyeznék a belső égésű motorokkal hajtott gépjárműveket, a másik két szervezet azonban "lebegteti" ezt a kérdést az autóipar fontossága miatt.

Kiss J. László szerint az FDP a legutóbbi felmérések szerint 9, míg a CDU/CSU 36-37 százalékon áll, esetleges koalíciójuk nem lenne elegendő az abszolút többség megszerzéséhez.

Az a legnagyobb kérdés, hogy ki lesz a harmadik, egyebek mellett azért, mert a harmadik legerősebb párt adja a parlament alelnökét és a költségvetési bizottság elnökét. Ha az Alternatíva Németországnak (AfD) bekerül a Bundestagba, a német politikai kultúrában "éles cezúra" következik be, a párt programjában szerepel ugyanis, hogy meg kell változtatni az emlékezetkultúrát és büszkének kell lenni a németségre.

Felhívta a figyelmet arra: kényes pont, hogy az AfD miként tudja magát elhatárolni a szélsőségesektől, hiszen a pártban vannak liberális gazdasági elveket, illetve nemzeti konzervatív eszméket vallók, de olyanok is, akik "a hagyományos szélsőjobboldali gondolatvilághoz" kötődnek.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ptiszaii, 2017.09.17 15:51

Hajrá Merkel, csak így tovább.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2017.09.17 15:44

Ha van eszük a németeknek, akkor AfD. Az összes többi párt már teljesen lejáratta magát.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html