Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A január közepi csehországi államfőválasztás egyik legfontosabb eseménye történt a hét végén, amikor jelezte indulását Mirek Topolanek volt miniszterelnök, az ország politikai életének egyik legszínesebb egyénisége - írta a bne IntelliNews régiós hírportál. Topolanek komoly fejvájást okozhat az esélyeseknek, vélték a szakértők, akik azt kívánhatják: úgy legyen ötösük a lottón, ahogy ezt eltalálták.

Andrej Babis milliárdos üzletember, akinek ANO pártja elitellenes programjával megnyerte az októberi parlamenti választásokat, a mágnás pedig maga a miniszterelnöki szék várományosa még a kampány első napján viccnek minősítette Toplanek indulását. Azzal vádolta a politikust, hogy ő vezette a rendszerváltás utáni legkorruptabb cseh kormányt. A kijelentés azért is ironikus, mert maga Babis és egyik cége ügyében is nyomoznak jelenleg: a gyanú szerint uniós forrásokat is elsíboltak az agrárvállalkozásnál.


Válaszul Miroslav Kalousek, aki pénzügyminiszter volt Topolanek kormányában azt twittelte: "Megértem Andrej Babis gondolkodását. Topolanek megakadályozta, hogy miniszterei elfogadják "Andrej zsebpénzét", ami bizonyára azt az érzést keltette benne, hogy mások többet ígértek nála."

A nép jelöltje lenne

Topolanek a jobbközép Polgári Demokratapárt (ODS) színeiben vezette az országot 2006 és 2009 között. A párt élén 2002 és 2010 között állt, ezt követően Daniel Kretínsky milliárdos vállalkozó EPH nevű energiaholdingjánál kapott magas szintű vezetői pozíciót. Most nem a párt színeiben indul, sőt, nem is tagja az ODS-nek, amely némi hezitálás után beállt végül a volt vezetője mögé.

Hatalmát egy parlamenti bizalmi szavazás után vesztette el 2009 márciusában. Regnálása idején szabadszájú megjegyzéseivel és gesztusaival vétette észre magát. Sokan nehezteltek rá például azért, mert 2007-ben középső ujjának felmutatásával nyilvánított véleményt a parlament alsóházának tevékenységéről. Nem sokkal távozása után, 2007 májusában egy lesifotós Silvio Berlusconi akkori olasz miniszterelnök nyaralójában fényképet készített róla pucéran, egy topless hölgy mellett.

További érdekes részlete Topolanek indulásának, hogy korábbi közeli tanácsadója, Marek Dalik lobbista héten kezdi meg ötéves börtönbüntetését egy katonai beszerzés kapcsán elfogadott csúszópénz miatt.Topolanek azt mondta, nem adna neki elnökként amnesztiát.

Máris a nép jelöltje

Milos Zeman, a regnáló elnök felesége szintén a hét végén jelentette be, hogy férje újraindul az államfői posztért, miután több mint 113 ezer aláírás gyűlt össze a jelentkezését támogató íveken. Zeman a múlt héten szerényen megjegyezte, hogy azért indul, mert követői ezt várják tőle, és nem akar csalódást okozni nekik. Gyávának tartaná magát, ha nem teljesítené rajongói kívánságát. Mellesleg csodálatosnak és érdekesnek találja az elnöki munkát.

Várakozások szerint az orosz- és Kína-barát Zeman győzelme esetén hatalommegosztás alakulna ki Babis és közte. Az ODS éppen azzal indokolja Topolanek támogatását, hogy megakadályozza ennek a párosnak a kialakulását. Politológusok szerint Zeman a kezébe venné a külügyek irányítását fittyet hányva arra, hogy Csehországban nem elnöki kormányzás van. Topolanek azt mondta: azt szeretné, hogy Zeman úgy volnuljon be a történelembe, mint akinek miniszterelnöksége alatt Csehország a NATO tagja lett, ne úgy, mint aki elnökként lerombolta a demokráciát.

Nyílt verseny

Topolanek feltűnése előtt egyedül Jiri Drahost, a Cseh Tudományos Akadémia elnökét (2009 és 2017 között) tartották egyedül veszélyesnek Zemanra. Most ő is beszállt a keménykedésbe. Azt nyilatkozta új ellenfeléről, hogy az egyik kutya másik eb esete  Zeman mellett. Mindketten az elmúlt évtizedek unalmas, durva nyelvezetű, az ellenfelek véleményére süket politikusok közül valók. A frontvonal szerinte köztük az olyan politikai outsiderek között van, mint ő.

A cseh belügyminisztérium tíz jelöltet regisztrált az elnökválasztási kampányra. A legfrissebb közvélemény-kutatás szerint Zemant a szavazók 34 százaléka támogatja. Drahos 22, Michal Horacek vállalkozó pedig 13 százalékon áll. A szavazás kétfordulós, a második menetbe a két legtöbb szavazatot szerző jelölt kerül be. Egy szeptemberi felmérés szerint Drahus 55 százalékos szavazati aránnyal verhetné Zemant a második körben. Külön kérdés, a 73 éves Zeman egészsége - cukorbetegsége a járásban is akadályozza, ezért az utóbbi időben korlátozták nyilvános szerepléseit.

A nyitókép forrása: AFP