Oroszországban idén már másodszor drágul a vodka. A média meglepetéssel számolt be arról, hogy az orosz pénzügyminiszter bejelentette a vodka kis- és nagykereskedelmi árára vonatkozó emelési javaslatot. Oroszországban ugyanis a nemzeti ital ára politikai kérdés, és a kormány a néhány hét múlva esedékes Duma-választások előtt vállalta be a népszerűtlen lépést.

Egy félliteres üveg minimális kiskereskedelmi ára 190 rubelről 197-re megy fel. Az előző emelésnél, június közepén 185 rubelről drágult 190-re a vodka.

Ez akkor szimbolikus döntésnek számított, mert 2016 februárjában Vlagyimir Putyin elnök utasítására vitték le z árat 185 rubelra, és másfél évig érinthetetlen volt ez az ár. Mint az Interfax hírügynökség emlékeztet, Putyin közbelépését megelőzően folyamatosan drágult az oroszok kedvenc itala, így 2015 elején egy üveg minimum 220 rubelbe került.

Olcsó

A Gazeta Wyborcza című lengyel lap hangsúlyozza, hogy a vodka még a tervezett emeléssel is olcsó lesz Oroszországban - főként a lengyeleknek. Nekik átszámolva csak valamivel több mint 11 zloty (800 forint, Magyarországon a kommersz vodka félliterenként átlag 2000 forintba kerül) kell fizetniük egy üvegért. A lengyelek az országukkal határos kalinyingrádi enklávéban szeretnek olcsón vodkát vásárolni.

Ugyanakkor az oroszok megérezhetik a hatását az áremelésnek, mert a bérek és a nyugdíjak reálértéke is csökkent. A moszkvai kormánynak viszont be kell foltoznia a költségvetési lyukakat, amelyek a nyersolaj és a gáz árcsökkentése miatt kieső exportbevételek nyomán keletkeznek.