Ez ám a keleti nyitás!

Nagy hitelt nyújt Lengyelország Vietnamnak abban a reményben, hogy azzal a lengyel cégeknek teremtenek jó üzleti lehetőségeket.
Barabás Júlia, 2017. december 2. szombat, 07:30
Fotó: Pixabay

Andrzej Duda lengyel államfő hivatalos vietnami látogatása idején számos megállapodást írtak alá a két fél képviselői - számolt be a gazeta.pl. A legfontosabb szerződés egy 250 millió eurós (77,5 milliárd forint, öt focistadion ára) lengyel hitelről szól. A varsói vezetés ezzel igyekszik élénkíteni a lengyel áru- és tőkekivitelt..

A több mint egymilliárd zloty ténylegesen a lengyel cégeknél fog kikötni, de erősíti a két ország közti gazdasági kapcsolatokat is, amelyre szükség is van, hiszen ezek értéke jelenleg mindössze évi kétmilliárd dollár. Ráadásul a varsói statisztikák szerint sokkal többet vásárolnak a lengyelek Vietnamban, mint fordítva. Az idei év első félévében az import értéke 3,4 milliárd zloty, míg az exporté nem egészen 515 millió zloty volt.

Magyarország stratégiai partnerének választotta Vietnamot. Orbán Viktor miniszterelnök szeptemberben négy olyan területet is megjelölt, ahol Magyarország jól tudna segíteni Vietnamnak: ilyen az egészségügyi ipar, a vízgazdálkodás és vízipar, az informatika, valamint a mezőgazdaság, különös tekintettel az élelmiszer-biztonságra. Megállapodás született arról, hogy Magyarország kórházat épít Vietnamban.

Az első új üzletek közé tartozhat majd a WISS különleges tűzoltó- és rendőrautóinak értékesítése Vietnamban. Ugyanez a helyzet a Cenzin által gyártott csónakokkal. Korábban jó üzletet kötött az Adamed-csoport gyógyszeripari cég, amely 50 millió dolláros értékű beruházást hajt végre a vietnami fővárosban. Eddig ez a legnagyobb közvetlen lengyel tőkeberuházás az ázsiai országban.

A nyitókép forrása: Pixabay.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matura, 2017.12.02 16:21

Aki hitelt nyújt, az nem segít, hacsak nincs vészhelyzet, hanem saját önző behtolását segíti elő, legrosszabb példa a kínai belgrádi vasutépítés, amit mi fizetünk vissza kamatostul, elkerüli a városainkat, egyetlen célja, hogy orbán család eltudja helyezni köveit, ha régi vonalon építik, ott már vannak kövek, nyílt hazaárulás, tetszik is a kínai elnöknek, ha valaki hazaárulást követ el kedvéért, az tetszik, fehér ember kitüzi a fehér zászlót.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html