Ez biztos: csalódást hoz a Harry-Markle esküvő

Biztosra veszik a szakértők, hogy nem kínál majd kapaszkodót a növekedési gondokkal küszködő brit gazdaságnak jövő tavasszal Harry herceg és Meghan Markle amerikai színésznő esküvője. Brutálisan nagy rongyrázás lesz, ami az üzletnek éppen annyit hozhat, mint amennyit visz.
Komócsin Sándor, 2017. november 28. kedd, 12:00
Fotó: Reuters

A szakértők azt találgatják, hozhat-e némi növekedési pluszt a lomha brit gazdaságnak a királyi ház újabb grandiózus esküvője Harry herceg és Meghan Markle színésznő között - derül ki a Financial Times (FT) összesítéséből. A korábbi tapasztalatok alapján az a véleményük, hogy a hatás szinte biztosan nem lesz egyértelműen pozitív.

A helyzet ugyanis az, hogy a korábbi királyi lakodalmak a látványos külsőségek ellenére nem sokat hoztak a szigetország üzleti világának. Sőt, Vilmos herceg és Kate Middleton 2011. áprilisi esküvője - amelynek tévéközvetítését százmilliók nézték világszerte - még vissza is foghatta a gazdaságot. Legalábbis az akkori statisztikai adatok szerint 2011 első negyedévében sokkal lendületesebb volt a bővülés, mint a másodikban.


Hosszú-hosszú hétvége

A magyarázat abban keresendő, hogy a királyi ház jövője szempontjából kiemelkedő eseményhez kapcsolódóan rendkívüli munkaszüneti napot adtak a briteknek. A lagzi napja, április 29-e ráadásul valamivel a húsvét után, illetve néhány nappal május 1-je előtt volt. A sok egymáshoz közeli bankszünnap arra ösztönözte a brit gazdaságban kiemelkedő súllyal szereplő pénzintézetek munkatársait, hogy szabadnapokkal töltse ki a köztük lévő időt.

Ez utóbbira ösztönözte az embereket az is, hogy a 2011 áprilisa az elmúlt 100 év legforróbb tavaszát hozta Nagy-Britanniába. Ezért aztán hiába ugrott meg a szigetországba érkező turisták száma - akik közvetlenül részesei akartak lenni a világraszóló rongyrázásnak -, a külföldre utazók száma nem csökkent jelentősen (lásd második ábránkat).


Így az idegenforgalom egyenlege nem ugrott meg annyira, mit Károly herceg és Lady Diana Spencer 1981-es esküvője idején. Az utóbbi hatása még a GDP-n is érezhető volt. A július 29-én tartott lakodalom a harmadik negyedévre esett, amelyben az 1981 első két negyedében recesszióban vergődő brit gazdaság minimális növekedést produkált.

Hasíthat a bögreipar

A londoni kormány szóvivője többször elismételte az esküvő bejelentésének napján, hogy nem tervezik bankszünnap elrendelését Harry és Markle lakodalmának napján. Ennek örülhetnek a cégvezetők, akiknek egyébként is fel kell készülniük arra, hogy az embereket ezen a napon nem fogja érdekelni a munkájuk, ami meglátszik majd a teljesítményükön is.

A brit statisztikai hivatal adatai szerint Vilmos és Katalin esküvője 2011 áprilisában összességében 1,2 százalékkal fogta vissza a szolgáltatási ágazatot, 1,6 százalékkal rontotta le a termelékenységet és 1,4 százalékkal csökkentette a feldolgozóipar teljesítményét.

Abban a hónapban az olajárak rekordot döntöttek és érezhető volt a fukusimai atomerőmű 2011. márciusi tragikus balesetének káros világgazdasági hatása. Ugyanakkor a brit kiskereskedelem értékesítése két százalékkal megugrott márciushoz képest, főként az élelmiszer-eladások bővülésének köszönhetően.

A lagzi bögreiparra gyakorolt hatását nem mérték külön - poénkodik az FT azon, hogy milliónyi Katalint és Vilmost ábrázoló ajándéktárgy árasztotta el piacot.

A nyitókép forrása: Reuters

HOZZÁSZÓLÁSOK