Mint ahogy az várható volt, nem változtatott irányadó rátáján (0-0,25 százalék) a svájci jegybank (SNB) csütörtökön, és jelezte, hogy az 1,20-as EUR/CHF árfolyamküszöb megóvása érdekében kész korlátlanul devizát venni. A frank továbbra is túlértékelt - áll a közleményben, amely szerint nincsenek inflációs veszélyek a gazdaságban, sőt december óta lejjebb kerültek az inflációs várakozások. Ha viszont a külső környezet tovább romlik, vagy a frank nem gyengül tovább, akkor megjelenhetnek a deflációs kockázatok. Ebben az esetben a jegybank természetesen be fog avatkozni - derül ki a dokumentumból, amely így lényegében megismétli a korábban megjelent jegybankári nyilatkozatokat.

Az SNB közleménye a várakozásokkal ellentétben nem tartalmazott semmi olyan újabb konkrétumot - verbális intervenciót - , ami a frank gyengítésének irányába mutatna, így a svájci deviza erősödéssel reagált a döntésre: az EUR/CHF a hajnali 1,2130 közeli szintek után 1,2090 alá is benézett, majd 1,21 fölé korrigált. Igaz, a kamatdöntést megelőző pár napban - lényegében tegnap és tegnapelőtt - gyengült a frank, a keresztárfolyam az 1,2050 feletti régiókból kúszott 1,2130 fölé.

Háromnegyed tizenegy tájban a frank egysége 240,70 forintot ért, ami ugyanakkor némileg alulmúlja a szerda délutáni jegyzést. A forintban mért olcsóbbodás oka, hogy a hazai deviza erősödött az euróval szemben, az uniós fizetőeszköz egysége nagyjából másfél forinttal 291,40-re süllyedt azzal összefüggésben, hogy az euró is erősödött a dollárhoz viszonyítva: az EUR/USD 1,3060 felé vette az irányt a hajnali, 1,3000 közeli szintekről.

Az erős frank óriási kihívás

A jegybankárok szerint a világgazdaság vegyes képet fest. Míg az Egyesült Államok meglepően jól teljesített a negyedik negyedévben, addig az eurózónában és Japánban csökkent a GDP, Svájcban pedig jelentősen lassult a növekedés (2011-ben). Az árfolyammozgások miatt számos iparágban csökkent a hozzáadott érték a negyedik negyedévben, és az erős frank továbbra is óriási kihívást jelent a gazdaság számára, még akkor is, ha az árfolyamküszöb bevezetésének voltak kedvező hatásai. Egyfelől csökkentette az árfolyam-volatilitást, másfelől kiszámíthatóbbá tette a vállalatok kilátásait, könnyítette a tervezési munkákat. Ugyanakkor egyre több jelét láthatjuk a gazdasági stabilizálódásnak. A közlemény szerint 2012-re egy százalékos növekedéssel számol a jegybank.

Jelentősek a kockázatok

Mindeközben a pénzpiaci kondíciók javultak valamelyest, de a bizonytalanság továbbra is nagy. Kérdéses, hogy az adósságválság ügyében tett előrelépések tartós megoldást jelentenek-e a problémákra. További kockázatot jelent, hogy a geopolitikai feszültségek az olajárak emelkedéséhez vezethetnek. A harmadik kockázati tényező, hogy a svájci jelzálog-és ingatlanpiacon egyre nyilvánvalóbbak az egyensúlyi problémák, és ha ezek tovább nőnek, akkor veszélybe kerülhet a pénzügyi stabilitás - vélik a jegybankárok.