Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A brit pénzügyminiszter a világgazdaságot fenyegető legnagyobb veszélynek tartja a Görögország és az euróövezet közötti adósságvitát, és arra intette a feleket, hogy cselekedjenek felelősen ebben a helyzetben.

"Nyilvánvaló, hogy Görögország és az eurózóna vitája a világgazdaságot fenyegető legnagyobb kockázattá fejlődik gyorsan, és növekvő veszélyt jelent Nagy-Britannia számára is" - jelentette ki George Osborne hétfőn azt követően, hogy Londonban megbeszélést folytatott Jánisz Varufakisz görög pénzügyminiszterrel.

A brit pénzügyek irányítója az általa konstruktívnak minősített egyeztetésen arra kérte görög kollégáját, hogy cselekedjen "felelősen". Ugyanakkor fontosnak nevezte, hogy az euróövezet dolgozzon ki és fogadjon el egy jobb tervet a munkahelyteremtés és a gazdasági növekedés támogatására.

Varufakisz, aki a hét végén indult európai körútra, hogy támogatókat keressen a görög adósságállomány újratárgyalását célzó tervéhez, nem nyilatkozott a brit pénzügyminiszterrel tartott megbeszélés után.

Nagy-Britannia nem tagja az euróövezetnek. London hivatalos álláspontja a görög adósságvita ügyében a folytonosság fenntartása, vagyis az, hogy Görögországnak teljesítenie kell az összesen 240 milliárd eurós hitelmegállapodásokban vállalt kötelezettségeit.

A görög pénzügyminiszter vasárnap Párizsban arról beszélt, hogy "egy új megállapodásról" akar tárgyalni Görögország nemzetközi hitelezőivel, az Európai Unióval, az Európai Központi Bankkal és a Nemzetközi Valutaalappal. A Michel Sapin francia pénzügyminiszterrel tartott eszmecsere után úgy fogalmazott, nem akarja kijátszani egymással szemben a feleket, sem szembenállítani Európa északi és déli részét, hanem mindenkit egy asztalhoz ültetne annak érdekében, hogy dűlőre jussanak egy új megállapodásról, mert a jelenlegi görög mentőcsomag "túl sokba kerül Európának".

Az új görög pénzügyminiszter elkötelezett híve a görög hitelmegállapodások újratárgyalásának és a megszorító gazdaságpolitikával való szakításnak. Hétfőn este mintegy száz befektetővel és bankárral találkozik a londoni Cityben a Bank of America Merrill Lynch globális pénzügyi szolgáltató csoport szervezésében. Úgy tudni, Jánisz Varufakisz arról próbálja meggyőzni a résztvevőket, hogy országa képes lesz törleszteni adósságát oly módon, hogy a magánbefektetőket se érje kár.