Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egy, a The Lancet Planetary Health című folyóiratban a napokban megjelent tanulmány arra mutatott rá, hogy a klímaváltozás egyre gyorsabban növekvő terhet tesz a trásadalmakra, és 3 európaiból kettőt érinteni is fog, ha az üvegházhatás és az extrém időjárás hatásait nem kontroláljuk.

A tanulmány szerint, ha az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása nem csökken, és nincs javulás az extrém időjárási hatások csökkentésére irányuló intázkedések terén, akkor Európában az időjárás miatt bekövetkező halálesetek száma az 1981-2010 között mért éves átlag háromezerről a 2071-2100 közötti időszakban átlagosan éves 152 ezerre emelkedhet.

Ha sürgősen nem fékezzük meg a globális femelegedést, akkor mintegy 350 millió európai válhat évente kiszolgáltatottá a káros éghajlati szélsőségeknek az évszázad végére - mondta a BBC szerint Giovanni Forzieri, az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontjának munkatársa, aki a kutatás egyik vezetője is volt.

A kutatók hét legveszélyesebb szélsőséges időjárási jelenséget elemzetek a 28 uniós tagállamban, valamint Svájcban, Norvégiában és Izlandon: a folyók és a tengerpartok menti áradásokat, az aszályokat, az erdőtüzeket, a viharokat, valamint a hideg- és a hőhullámokat.

Ezek közül a kutatók szerint a hőhullámok lesznek a leghalálosabbak, ezek okozhatják ugyanis az időjárás hatásaihoz köthető halálesetek 99 százalékát, ami azt is jelenti, hogy az 1981 és 2010 közötti időszak éves átlagos 2700 halálesete a 2071 és 2100 közötti időszakban 151 500-ra ugorhat.

A szélsőséges időjárás leginkább a Dél-Európában élőket érintheti, ott szinte mindenkit, míg Közép-Európában a lakosság 64, Észak-Európában pedig a lakosság 36 százalékát érheti el. A kutatók szerint ezt azt is jelenti, hogy Európa déli részén az extrém időjárás miatt egymillió lakosból 700-an veszíthetik ilyen miatt el az életüket, míg Közép-Európában egymillió lakosból évente 232-en, északon pedig hárman halhatnak meg.

(Fotó: MTI/EPA/Olivier Maire)