Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök nem kételkedik abban, hogy a jövőben mind több külföldi beruházó érkezik Szerbiába, mivel Romániában és Bulgáriában is növekedtek a bérek, így azokban az országokban kevésbé éri meg beruházniuk - írta egy üzleti fórumról szóló beszámolójában a Magyar Szó. Több külföldi beruházó is jelezte már, hogy bár Romániában vagy Bulgáriában szeretett volna befektetni, ám a béremelés miatt ma már inkább Szerbia iránt érdeklődik

A belgrádi kormány örömmel nyugtázza, hogy mérséklődik a különbség a szerb kivitel és a behozatal között. Ugyanakkor Vucic szerint nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy ez elsősorban a Szerbiában tevékenykedő külföldi vállalatoknak köszönhető. A hazai cégek továbbra sem úgy teljesítenek, ahogyan kellene - szomorkodott a miniszterelnök.

Hegesztők, lakatosok, vízvezeték-szerelők

Amikor megkérdeztem a németeket, hogy milyen munkaerőre lenne szükségük, azt válaszolták, hogy lakatosokra, hegesztőmesterekre és hasonló szakmunkásokra. Nekünk viszont nincsen elegendő lakatosunk, sem hegesztőnk, sem vízvezeték-szerelőnk. Ez így nem mehet tovább! Az iskolarendszer reformját nem lehet tovább halogatni! - tette hozzá a politikus.

A fórumon felszólaló Ellen Goldstein, a Világbank Nyugat-Balkánért felelős igazgatója az államapparátust nevezte meg a szerb gazdasági fejlődés legfontosabb kerékkötőjének. Ana Brnabic államigazgatási és helyi önkormányzati miniszter elismerte, hogy ez a megállapítás megállja a helyét. A közeljövőben dönteni fognak az államigazgatás létszámcsökkentéséről és a fizetések igazságosabbá tételéről. A cél az, hogy ugyanazért a munkáért minden közszolga ugyanannyit kapjon, akárhol is dolgozzon az országban.