A Hurun Report szerint Kínában tavaly év végén már 568 olyan ember élt, akinek vagyona meghaladta az egymilliárd dollárt, míg az Egyesült Államokban 535. Ezzel a hasonló listák készítésének történetében először az ázsiai ország lett az, ahol a legtöbb dollármilliárdos él.

A Hurun listája szerint a legvagyonosabb kínai Weng Jianlin, a Dalian Wanda Group elnöke 26 milliárd dolláros vagyonnal. A kínai elemzőcég szerint a kínai milliárdosok száma először tavaly augusztusban haladta meg az amerikaiakét, s tavaly 90-en lépték át a milliárd dolláros határt - tudósít a CNBC.com.

Szakmai berkekben a tudósítás szerint a Hurun adatai sok vitát fognak kavarni, módszertanuk ugyanis különbözik a Forbes magazin és más hasonló listákat készítő cégek által alkalmazottól. A Forbes szerint például tavaly 335 dollármilliárdos élt Kínában, míg az Egyesült Államokban 536.

A Hurun szerint jelenleg világszerte 2188 milliárdos él, a 2014 év véginél 99-el több. Ugyanakkor tavaly a világgazdaság lassulásával együtt csökkent a milliárdosok létszámának növekedése. A világ milliárdosainak vagyona tavaly 9 százalékkal, 7300 milliárd dollárra hízott, ez több, mint a német és a brit éves GDP együtt.

A Hurun szerint tavaly Peking megelőzte New Yorkot az ott élő milliárdosok számát tekintve. A kínai fővárosban 100, míg az amerikai városban 95 él.

Annak ellenére, hogy lassult gazdasági növekedése és a tőzsdék is nagyot estek, Kínában tavaly gyorsabban nőtt a milliárdosok száma, mint világ bármely más területén, leginkább az új tőzsdei bevezetéseknek köszönhetően - mondta Rupert Hoogewerf, a Hurun Report elnöke és vezető elemzője. Korábban egyébként úgy vélte, számaik még jelentősen alul is becsülik a kínai milliárdosok valós létszámát, minden általuk figyelembe vett milliárdosra juthat kettő, akiről nem tudnak. Ennek oka, hogy sokan titkolják vagyonukat, mivel azt nem legális úton szerezték, mások egyszerűen szeretnek meghúzódni a háttérben.

A Hurun szerint a kínai vagyonok jelentős részét az ingatlanpiacnak lehet köszönni. 117 milliárdos szerezte itt a vagyonát, a  feldolgozóiparban 94-en gazdagodtak meg, a technológiai szektorból 68-an érkeztek.

Az elemzés szerint Kínában él jelenleg a legtöbb 40 év alatti milliárdos, összesen 28. Itt él a legtöbb olyan milliárdos nő, aki maga szerezte vagyonát, összesen 93, a világon 124 ilyen milliárdos nő él összesen.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!