A nyár kellős közepén, a foci-világbajnokság legizgalmasabb meccseinek közvetítése idején Görögország számos térségében áramszünetekre kell számítaniuk a lakossági és a vállalati fogyasztóknak, miután az állami áramszolgáltatónál (PPC) tiltakozó sztrájkok kezdődtek. A cég sárga riasztást adott ki csütörtökön, ami azt jelenti időnként elmehet az áram az esti csúcsfogyasztás idején - derült ki az ekathimerini.com görög internetes portál jelentéséből.

Nem kevesebb, mint 13 erőmű állt le csütörtök este a gördülősztrájk miatt, ami arra készteti a szolgáltatót, hogy a szükségletek függvényében fontossági sorrendbe állítsa a fogyasztókat - jelentette a szintén helyi Nea című lap. A szakszervezetek szerint az elektromos áram olyan alapvető közszükségleti cikk, amelynek előállítását és elosztását nem szabad kiadni az állam kezéből.

A kormány tervei szerint az 51 százalékos állami tulajdonban lévő PPC 17 százalékát adnák magántulajdonba. Az ügylet részeként létrehoznának egy leányvállalatot, amely megkapná a cég áramtermelő kapacitásának 30 százalékát. Ezt teljes egészében privatizálnák. A kormány szerint a magánosítás nyomán erősödne a piaci verseny, ami jó hatással lenne az árakra. Antonisz Szamarasz miniszterelnök kilátásba helyezte, hogy akár a háborús mozgósításra vonatkozó rendkívüli szabályok alkalmazásával is garantálják az áramszolgáltatás fenntartását.

Parlamenti csata

A privatizációt a Görögországnak nyújtott EU-IMF segélycsomag feltételi között vállalta az athéni kormány, ami csak további érv a megszorításokat ellenző ellenzék kezében az intézkedés ellen. A legnagyobb parlamenti ellenzéki párt, a radikális baloldali Sziriza népszavazást akar a kérdésről, amihez egyelőre nem tudta összegyűjteni a szükséges támogatást az országgyűlésben - derül ki az ekathimerini.com tudósításából.

A pártnak 71 képviselője van, ám ahhoz, hogy vita induljon a kérdésről 120 támogatóra, a pozitív döntéshez 180-ra lenne szükség a 300 fős görög törvényhozásban. A kormánypártnak ugyan csak néhány fős többsége van, ám egyelőre még a kommunisták sem álltak a kezdeményezés mögé, mivel ők a teljes magánosítási programot egy csomagban vinnék népszavazásra. A kormánypártok szerint a Sziriza valójában olyan ellenzéki blokkot akar összehozni, amely megakadályozná az új államfő megválasztását jövő februárban. Ez ugyanis azzal járna, hogy előrehozott parlamenti választást kellene kiírni.